Nieuws

CDA wil sterke positie regionale omroepen houden

Radio Gelderland-presentator Eric van den Berg aan het werk
Donderdag wordt een spannende dag voor medewerkers van de publieke omroep, want dan praat de Tweede Kamer over de nieuwe mediawet. De voorgestelde wijzigingen dwingen de omroepen tot de grootste reorganisatie in hun bestaan.
DEN HAAG - Donderdag wordt een spannende dag voor medewerkers van de publieke omroep, want dan praat de Tweede Kamer over de nieuwe mediawet. De voorgestelde wijzigingen dwingen de omroepen tot de grootste reorganisatie in hun bestaan.
De nieuwe mediawet van staatssecretaris Sander Dekker heeft niet alleen gevolgen voor de landelijke publieke omroep maar betekent ook een grote hervorming voor de regionale omroepen.

17 miljoen bezuinigen

De omroepen worden onder meer gedwongen hun zelfstandigheid op te geven, zo ook Omroep Gelderland. Er komt één landelijk bestuur dat 13 omroepmerken zal aansturen. Alle facilitaire medewerkers worden ondergebracht in een zogeheten Shared Service Center. In totaal moet deze reorganisatie 17 miljoen euro aan bezuinigingen opleveren. Mogelijk gaan er bij de regionale omroepen in totaal meer dan 200 banen verloren. Wat de gevolgen zijn voor de medewerkers van Omroep Gelderland, is nog niet precies bekend.
Het CDA is blij dat de staatssecretaris het voorstel van de regionale omroepen om meer samen te werken voor een slagvaardiger regionale omroep positief heeft ontvangen. CDA-woordvoerder Pieter Heerma is tevreden dat Dekker deze plannen, die bedacht zijn door directies van de omroepen, heeft omarmd. Heerma: 'Samenwerking tussen de regionale omroepen binnen de regio is veel beter dan het oorspronkelijke plan om de regionale publieke omroep op te laten slokken door de NPO in Hilversum.'

Regionale cultuur en identiteit

Het CDA wil laten vastleggen dat regionale omroepen hun eigen provinciale uitzendgebied behouden, evenals hun eigen uitzendkanalen zoals radio, tv en internet. De omroepen gaan dus als het aan het CDA ligt, niet op in de Hilversumse publieke zenders, zoals Dekker eerder opperde.
Heerma vindt dat de regionale omroepen van cruciaal belang zijn bij het controleren van de regionale en lokale politiek. Daarnaast is volgens de CDA'er de regionale omroep belangrijk voor de identiteit en cultuur van een regio. 'Daarom zal de positie van de regionale omroepen stevig in de wet verankerd moeten worden.' Het CDA zal tijdens het debat donderdag voorstellen doen om dat goed te regelen.