Nieuws

Schaatser Stefan Groothuis uit Voorst wil sporters met psychische problemen helpen

Stefan Groothuis
Schaatser Stefan Groothuis uit Voorst is het boegbeeld van een onderzoek naar het mentale welzijn van topsporters.
INZELL - Schaatser Stefan Groothuis uit Voorst is het boegbeeld van een onderzoek naar het mentale welzijn van topsporters.
In een videoboodschap waarin het onderzoek wordt aangekondigd, vertelt de olympisch kampioen op de 1000 meter over zijn depressie in 2011. Groothuis was zo depressief dat hij zelfmoord overwoog. Hij is tegenwoordig ambassadeur van de Depressie Vereniging. De videoboodschap is niet openbaar gemaakt; die wordt alleen aan topsporters getoond.
Nederlands topsporters zijn uitgenodigd mee te werken aan een onderzoek naar hun mentale welzijn. Ze kunnen drie vragenlijsten elektronisch invullen. Het onderzoek is een initiatief van sportkoepel NOC&NSF en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Onderzoeksleider is oud-profvoetballer Vincent Gouttebarge (Auxerre, FC Volendam, FC Omniworld), die verbonden is aan het AMC.

'Veel sporters met psychische problemen'

Volgens Groothuis zijn er behoorlijk wat sporters die met psychische problemen te kampen hebben. 'Het is gissen, maar het kan te maken hebben met de prestatiedruk, blessures en tegenvallende prestaties', aldus Groothuis vanuit het Duitse Inzell, waar hij zich voorbereidt op het nieuwe seizoen.
Groothuis hoopt dat het onderzoek inzicht geeft over hoe groot het probleem is onder Nederlandse sporters en waar de problemen uit voortkomen. 'Uiteindelijk moet het ertoe leiden dat professionals, maar ook familie en vrienden weten hoe ze ermee om moeten gaan.'
De Gelderlander heeft de psychische problemen achter zich gelaten. 'Ik geniet intussen weer alle dagen van topsport.'