Nieuws

Whatsappgroepen in de wijk werken, maar vooral preventief

ARNHEM - Whatsappgroepen in de wijk blijken te werken, maar vooral preventief. Bewoners geven via Whatsapp berichten aan elkaar door als er iets verdachts in de wijk is. Zo kunnen mogelijke misdrijven worden voorkomen.
Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat het aantal inbraken in die stad gehalveerd is, mede vanwege de Whatsappgroepen. Ook in Gelderland hebben die groepen effect, maar de politie benadrukt dat dat vooral preventief is. Een overzicht:

JANUARI ’t Harde

In ’t Harde zijn er meerdere Whatsappgroepen actief. Na een woninginbraak hebben de leden van de groep een auto op het oog die mogelijk iets te maken heeft met de inbraak. De auto wordt door agenten gecontroleerd, maar de inzittenden blijken in de buurt te wonen en niets met de inbraak te maken te hebben. Mooi dat de inwoners van het dorp extra oplettend zijn, helaas bracht het in dit geval niet de oplossing van de zaak.

FEBRUARI Lunteren

Een alert lid van een Whatsappgroep ziet iemand lopen in het dorp en vertrouwt het niet. De melding wordt ook doorgegeven aan de politie, waardoor agenten snel een kijkje komen nemen. Er loopt inderdaad iemand over een zandweg, maar de persoon blijkt onderweg te zijn naar huis. Oplettend, maar gelukkig loos alarm.

MAART Kootwijkerbroek

In Kootwijkerbroek hield de politie drie mannen aan die zich verdacht ophielden in het dorp. Agenten gingen af op een melding over een auto die verdacht rondreed. Al snel kwamen de agenten in contact met leden van de Whatsappgroep in Kootwijkerbroek, die wisten te vertellen dat de verdachte al staande waren gehouden door de leden van de groep. Daarop is het drietal aangehouden omdat ze inbrekersgereedschap bij zich hadden.

APRIL Harderwijk

Whatsappgroepen werken vooral preventief. Zo zien leden van een Whatsappgroep een vreemde auto met Duits kenteken in de buurt. In de auto zitten twee mensen, de auto staat verdacht bij een huis. Eén van de leden van de Whatsappgroep besluit het duo aan te spreken. De mannen vertellen een vreemd verhaal, maar besluiten wel om te vertrekken uit de buurt. Pas achteraf vertelt de melder het verhaal tegen de politie. Agenten hebben de tip gegeven om in het vervolg meteen even de politie te bellen.

MEI Doetinchem

Via een Whatsappgroep komt een melding binnen van een verdachte auto. Iemand zag de auto ’s avonds in het bos staan met de lampen uit. Er zaten mannen in met donkerkleurige kleding. De melder heeft zelfs het kenteken genoteerd. Dat geeft de politie de gelegenheid om contact op te nemen met de bestuurder. Het blijkt om een jager te gaan.

JUNI Kesteren

Dat Whatsappgroepen preventief werken blijk ook in Kesteren. ‘Er rijdt een auto uit het buitenland door de buurt,’ stuurt iemand in de Whatsappgroep. ‘Ik zie ze nu voorbijkomen,’ meldt een tweede lid van de groep. ‘Ze wilden bij mij voor het huis parkeren, maar toen ik naar buiten liep reden ze door,’ zegt een ander. Achteraf wordt de politie geïnformeerd, die avond is er niets gebeurd in Kesteren.

JULI Voorthuizen

De politie krijgt een melding dat er twee verdachte personen door het dorp lopen. Leden van de Whatsappgroep hebben de mannen al aangesproken. Dankzij de informatie van de Whatsappgroep weten agenten waar de mannen lopen. Nadat het duo is aangesproken door de politie, besluiten ze het dorp te verlaten. Een voorbeeld hoe politie en burgers samenwerken om criminaliteit te voorkomen. 

AUGUSTUS Arnhem

Een lid van een Whatsappgroep ziet een verdachte auto in zijn buurt staan. Omdat er meerdere auto-inbraken zijn geweest wordt de buurtgroep op de hoogte gebracht. Al snel meldt een tweede deelnemer dat de auto ook voor haar huis is gezien. Bij het zien van de melder gaat de auto er snel vandoor. Die avond gebeurde er verder niets in de wijk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!