Nieuws

Op het matje over breken van ganzennekken

Het plan om in Gelderse natuurgebieden ganzen te vangen en de nekken te breken, blijft de Gelderse politiek bezighouden. SP en Partij voor de Dieren hebben voor de Provinciale Statenvergadering van woensdag een interpellatiedebat aangevraagd. Centrale vraag is of gedeputeerde Van Dijk de politiek juist informeerde over het apparaat dat de ganzennekken zou breken.
ARNHEM - Het plan om in Gelderse natuurgebieden ganzen te vangen en de nekken te breken, blijft de Gelderse politiek bezighouden. SP en Partij voor de Dieren hebben voor de Provinciale Statenvergadering van woensdag een interpellatiedebat aangevraagd. Centrale vraag is of gedeputeerde Van Dijk de politiek juist informeerde over het apparaat dat de ganzennekken zou breken.
Het gebeurt niet zo vaak in de Gelderse staten dat een middel als een interpellatiedebat wordt ingezet. Het laatste interpellatiedebat werd in december 2012 aangevraagd door de PVV over de reiskosten van toenmalig gedeputeerde Co Verdaas. Een interpellatiedebat wordt alleen aangevraagd bij zwaarwegende onderwerpen.
Aanleiding voor het interpellatiedebat, aangevraagd door SP en Partij voor de Dieren, is de ganzennekkenbreker. Om de overlast van ganzen te bestrijden, zouden dit voorjaar 1600 ganzen gevangen en gedood worden.

Was het nekkenbreekapparaat toegestaan?

De Partij voor de Dieren wilde precies weten, hoe de ganzen afgemaakt zouden worden. Uit onderzoek van De Gelderlander blijkt dat landbouwgedeputeerde Jan Jacob van Dijk toestemming gaf voor het gebruik van de nekbreekapparaat, terwijl ambtenaren zouden weten dat dit juridisch niet houdbaar was. Dat werd later bevestigd door een uitspraak van de rechter.
De SP en Partij voor de Dieren willen weten of de werking van het apparaat is onderzocht door een dierenarts, zoals de gedeputeerde heeft gezegd. Ook willen de partijen weten of de gedeputeerde invloed heeft gehad op de antwoorden op Kamervragen.

Verschil tussen Nederlandse en Europese regels

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk heeft eerder aan Provinciale Staten laten weten dat er sprake is van een zorgvuldig genomen besluit. Pas bij de rechter zou volgens hem duidelijk zijn geworden dat er een verschil zit tussen de Nederlandse regelgeving (waar de provincie zich op had gebaseerd) en de Europese regels.
Overigens is het apparaat, dat de nekken van de gevangen ganzen zou breken, nooit ingezet. Op het moment dat de ganzenvangers de velden in trokken, waren de ganzen verdwenen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!