Nieuws

Rijkscollectie van 400 sieraden naar CODA in Apeldoorn

Een armband van Hans Appenzeller.
De rijkscollectie van ruim 400 sieraden krijgt onderdak in het CODA Museum in Apeldoorn. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) draagt de verzameling donderdag symbolisch over tijdens het jaarlijkse Museumcongres in Paleis Het Loo. © CODA
APELDOORN - De rijkscollectie van ruim 400 sieraden krijgt onderdak in het CODA Museum in Apeldoorn. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) draagt de verzameling donderdag symbolisch over tijdens het jaarlijkse Museumcongres in Paleis Het Loo.
De verzameling sieraden van het Rijk is de laatste decennia nauwelijks te zien geweest en lag opgeslagen in een depot in Rijswijk. Door ze aan het CODA Museum over te dragen, zijn ze straks weer zichtbaar voor het publiek.
'Wij hebben de afgelopen 45 jaar een grote collectie moderne kunstenaarssieraden bijeengebracht', zegt het museum. 'De collectie van het Rijk is een fantastische aanvulling.'
In de jaren '70 kocht het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk actief kunst aan, waaronder sieraden. Nederlandse beeldende kunstenaars werden ook uitgenodigd werk in te sturen.
CODA-directeur Carin Reinders ontvangt donderdag uit handen van minister Jet Bussemaker symbolisch een armband van Hans Appenzeller. Hans Appenzeller vervaardigde deze armband in de jaren '70. 'Het ontwerp is fris en tijdloos', aldus het museum.