Nieuws

Hoogste leider van de Ahmadiyya's is in Nunspeet: wat geloven zij eigenlijk?

Khalifatul Masih V
Khalifatul Masih V, de hoogste leider van de islamitische Ahmadiyya-gemeenschap, is deze week in ons land. Hij verblijft in Nunspeet, waar het nationaal centrum van de gemeenschap Bait al-Nur (Huis van het Licht) staat.
ARNHEM - Khalifatul Masih V, de hoogste leider van de islamitische Ahmadiyya-gemeenschap, is deze week in ons land. Hij verblijft in Nunspeet, waar het nationaal centrum van de gemeenschap Bait al-Nur (Huis van het Licht) staat.
Masih V is de belangrijkste religieuze leider van de Ahmadiyya's en wordt ook kalief genoemd. Zondag heette burgemeester Dick van Hemmen van Nunspeet hem welkom in zijn gemeente. De kalief reist veel rond, zo sprak hij al in Washington en in het Europees Parlement.

In de Tweede Kamer en Almere

Dinsdag spreekt hij de Tweede Kamer toe. Wereldwijd probeert de Ahmadiyya-leider zo een tegengeluid te laten horen op de veelal negatieve beeldvorming die over de islam bestaat. Hij wil vooral een boodschap van liefde verkondigen. Deze week zal de kalief de eerste steen leggen van een nog te bouwen Ahmadiyya-moskee in Almere en het vrijdagmiddaggebed leiden.

Wie zijn het?

De Ahmadiyya's vormen een islamitische stroming binnen de soennitische islam en heeft haar oorsprong in het toenmalige Brits-India, nu Pakistan. In Nederland telt de gemeenschap zo'n 1500 aanhangers en enkele tientallen miljoenen daarbuiten. Wereldwijd worden de leden van deze afsplitsing nogal eens vervolgd, onder meer in Pakistan, waar ook Masih V (geboren als Mirza Masroor Ahmad) vandaan komt.

Vervolgd

Omdat Ahmadiyya-leden de oprichter van de gemeenschap Mirza Ghulam Ahmad (vandaar de naam Ahmadiyya's) zien als Mahdi (Messias) en degenen die hem opvolgden (de kaliefs) ook een grote religieuze rol toekennen, worden ze door andere moslims vaak niet gezien als echte islamieten omdat deze praktijken on-islamitisch zouden zijn; ze worden verdrukt of gediscrimineerd. In Pakistan wonen de meeste Ahmadi's maar zij zijn daar officieel niet erkend als moslim.
Binnen de leer van de Ahmadiyya's ligt een grote nadruk op vredelievendheid en de 'pure' beleving van islam, zoals die gepraktiseerd werd door de eerste moslims.