Nieuws

Nijmegen doet zijn naam als oudste stad van Nederland eer aan

NIJMEGEN - Bij opgravingen bij de Valkhofheuvel in Nijmegen zijn archeologen gestuit op resten van een groot stenen huis uit de vroeg 14e eeuw.
Er wordt gebouwd aan een nieuw centrum voor natuur en cultuurhistorie. Voor archeologen de kans om eens flink in de grond te spitten en dat is best spannend. 'Je bent hier aan het graven in een rijksmonument. Je weet dat je van alles kan aantreffen, van de 19e eeuw tot en met de prehistorie', zegt de enthousiaste stadsarcheoloog Femke de Roode.
Deze week zijn de archeologen gestuit op de vloer, de haardschouw en de muren van een groot huis uit de 14e eeuw. 'We weten nog niet precies hoe groot het is. Dat is dus heel spannend om te doen', zegt de stadsarcheoloog. Het huis is niet alleen groot geweest, maar ook behoorlijk chique. Op de muren zit pleisterwerk met rode verf. 'Dat kon zich niet iedereen permitteren. Dus dit moet wel een luxe woonkamer zijn geweest ', zegt Femke.
Wie zelf deze sporen van het Nijmeegse verleden wil komen aanschouwen heeft niet veel tijd meer. Vanaf maandag worden ze afgedekt onder een laag zand.