Nieuws

Wegkapiteins in Winterswijk, heren in het verkeer

WINTERSWIJK - Veertien fietsers van fietsclub FTC Wenters in Winterswijk zijn vandaag opgeleid tot zogeheten wegkapitein. De cursus is opgezet door wielersportbond NTFU en VeiligheidNL. Die willen met de campagne ‘De echte wielrenner laat van zich horen’ het goede voorbeeld geven.
Jaarlijks zijn er nogal wat ongelukken en ergernissen tussen verschillende soorten fietsers en andere weggebruikers. Marco van der Veen van de Winterswijkse fietsclub: 'Waarom wij meedoen? Nou heel simpel, wij willen een stukje veiligheid op de weg creëren. De drukte op de weg neemt toe en veiligheid begint bij jezelf. Dus zeggen wij tegen onze fietsers, kijk naar jezelf'. 
Fietsclub FTC Wenters telt zo'n 140 leden, 14 daarvan doen vandaag mee aan de cursus. Marco van der Veen: 'In de ochtend hebben we een stuk theorie, in de middag gaan we een rondje van 36 kilometer fietsen in twee groepen. Dan oefenen we wat we geleerd hebben. Overigens heb ik het idee dat de meesten van ons al veilig fietsen. We waarschuwen elkaar voor auto's, stokken op en gaten in de weg. We hebben gelukkig ook nog nooit ernstige dingen meegemaakt'.

Gedrag op de weg

Ook uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat het niet altijd goed gaat tussen wielrenners en andere weggebruikers. Dat komt door snelheidsverschillen en omdat weggebruikers soms van elkaar niet weten wat ze gaan doen. Uit het onderzoek blijkt ook dat volgens wielrenners in 51% van de (bijna-)ongevallen sprake was van onvoldoende rekening houden met elkaar. Volgens NTFU en VeiligheidNL is het daarom belangrijk om te werken aan ieders gedrag, zodat wederzijdse irritatie, onvoorspelbare situaties en ongevallen kunnen worden voorkomen. In een animatiefilmpje leggen de NTFU en VeiligheidNL daarom voor de meest voorkomende situaties uit hoe weggebruikers elkaar het beste kunnen passeren. Ook het opleiden van zogeheten wegkapiteins is onderdeel van de campagne. Inmiddels zijn er al meer dan 250 opgeleid.
Jaarlijks raken er naar schatting 26.000 wielrenners geblesseerd. Toch is het risico om een wielerblessure op te lopen kleiner dan bij andere sporten. Maar als er toch iets gebeurt, is het letsel door wielrennen vaak relatief ernstig.  In 2013 kwamen er 3.800 wielrenners op de Spoedeisende Hulp terecht als gevolg van een ongeval.