Nieuws

Putten herdenkt de 659 mannen die werden afgevoerd bij de razzia van 1944

PUTTEN - Putten herdenkt vrijdagavond de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in het dorp werd gehouden. Het grootste deel van de mannen werd afgevoerd naar concentratiekampen.
In de nacht van 30 september op 1 oktober beschoten leden van de Puttense verzetsbeweging bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk een auto met officieren van de Wehrmacht.
Daarbij kwam een Duitse officier om. Een dag later volgde een wraakactie. De mannen en vrouwen werden gescheiden; de ene groep in de dorpsschool en de eierhal, de andere in de kerk.
Ruim 100 woningen werden in de brand gestoken. Zeven mensen werden doodgeschoten.
Gert van Dompseler van de Stichting Oktober '44:

659 afgevoerd, 48 overlevenden

Op 2 oktober werden 659 mannen afgevoerd, om te beginnen naar Kamp Amersfoort. Daarna gingen ze op transport naar concentratiekamp Neuengamme; hier werden ze verdeeld over de buitenkampen.
Slechts 48 mannen overleefden. Ze stierven door ondervoeding, ziekten en doordat ze te hard werkten. Dat vertelde wijlen Don Bamberg in een uitgebreid interview met Omroep Gelderland.
Cor Bos, die de Puttenaren in meerdere concentratiekampen meemaakte, herhaalde dat begin dit jaar nog eens toen hij zijn verhaal vertelde tegen verslaggever Arjan Hoefakker.
De herdenking begint om 19.00 uur bij het monument De Vrouw van Putten aan de Dorpsstraat. Burgemeester H.A. Lambooij legt met zijn echtgenote een krans namens het gemeentebestuur. Hierna volgen verenigingen, instellingen en twee leerlingen van Basisschool met de Bijbel De Schuilplaats.
Fanfarekorps Excelsior en zangvereniging het Puttens Mannenkoor zorgen voor koraalmuziek  (kerkmuziek).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!