Nieuws

5 oktober: Voor het eerst te zien op tv: een skelet van een Vikingslachtoffer uit Zutphen

ZUTPHEN - Ze is twintig jaar geleden gevonden, maar morgenavond komt ze voor de eerste keer op televisie: een inwoonster van Zutphen die om het leven kwam bij een Vikingaanval. Of in ieder geval: haar skelet is te zien. Voor het programma Ridders van Gelre zetten Zutphense historici voor het eerst het skelet van één van de Vikingslachtoffers in elkaar.

Zutphen schreef wereldgeschiedenis

Archeologen vonden de overblijfselen van de vroege bewoners van Zutphen bij de bouw van het stadhuis. Onderzoek wees uit dat zij om het leven kwamen bij een aanval door de Vikingen. De Zutphense werd wereldgeschiedenis. De Vikingen staan in de geschiedenisboekjes bekend als een plunderend volk, maar daar waren tot twintig jaar geleden geen tastbare bewijzen voor gevonden. Na de ontdekking van de skeletten in Zutphen bestaat er onder historici geen twijfel meer over het gewelddadige karakter van de Vikingen.

Vikingen als vrienden

Toch kwamen de volkeren uit het noorden niet alleen naar de Gelderse rivieren om dood en verderf te zaaien. De Vikingen waren vooral handelaren. Een stad als Tiel kwam rond het jaar 900 tot grote bloei, omdat de Vikingen hier handel dreven met andere kooplieden uit Europa. Tiel was in die periode één van de belangrijkste handelssteden van West-Europa. En zelfs als de Vikingen wel plunderden, zoals in Zutphen, had hun gewelddadige actie uiteindelijk positieve gevolgen. Volgens stadsarcheoloog Michel Groothedde legden de overlevenden de eerste omwalling rond Zutphen aan als gevolg de Vikingaanval. Door die bescherming kon de stad zich verder ontwikkelen tot een groot en machtig centrum van politiek, handel en rechtspraak.

Hanze

Het programma Ridders van Gelre laat zien hoe de Gelderse steden tot grote bloei kwamen. Toen Amsterdam en Den Haag nog zompige moerassen waren, kenden steden als Nijmegen en Zutphen al een rijke handelstraditie. De Hanze (een netwerk van handelssteden) zorgde daarna voor nog meer rijkdom en voorspoed. Ridder Bas Steman vaart met een typisch middeleeuws handelsschip, een kogge, naar Hanzestad Harderwijk. En Ridder René Arendsen bekijkt het skelet van het Vikingslachtoffer.
Aanstaande zaterdag kunt u ook zelf kennismaken met deze unieke archeologische vondst. Het Stedelijk Museum laat het Vikingslachtoffer voor de allereerste keer zien aan het Nederlandse publiek. Radio Gelderland doet zaterdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur verslag van deze zogenoemde Gelredag vanuit Zutphen.   
Kijk hier de uitzending over hoe de Gelderse steden tot grote bloei kwamen:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!