Nieuws

Dit zijn de (resterende) Gelderse oorlogsmusea

Het Airborne Museum in Oosterbeek
Het Achterhoeks Museum 1940-1945 gaat samen met het Oorlogsmuseum Overloon en verdwijnt daardoor uit Hengelo. Maar er blijven nog vele Gelderse oorlogsmusea over. Een overzicht.
HENGELO - Het Achterhoeks Museum 1940-1945 gaat samen met het Oorlogsmuseum Overloon en verdwijnt daardoor uit Hengelo. Maar er blijven nog vele Gelderse oorlogsmusea over. Een overzicht.
Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek. Gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag om Arnhem. Met een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto's en video's. Bijzonder is de Airborne Experience, waar bezoekers zelf in de voetsporen van een soldaat treden. Motto: vrijheid is nooit vanzelfsprekend.
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Toont de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland. Het museum is te herkennen aan de vorm van een parachute. Die herinnert aan de dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten op 17 september 1944 en aan het grote Rijnlandoffensief.
Bevrijdingsmuseum in Groesbeek
Arnhems Oorlogsmuseum 40-45. Algemeen overzicht wat er in Arnhem en omgeving heeft afgespeeld tijdens de oorlogsjaren. Het museum krijgt vaak schenkingen van unieke oorlogsmaterialen. Doel van het museum: de herinnering aan deze belangrijke episode in de geschiedenis levend houden.
Betuws Oorlogsmuseum in Heteren. Wordt ook wel 'The Island' genoemd. Vertelt over de weg naar de bevrijding van de Overbetuwe vanaf 1944 tot en met 1945. De Overbetuwe was het toneel van een felle strijd tussen de geallieerden en de Duitse troepen. Het museum heeft tal van voorwerpen, zoals wapens, stafkaarten, beeldmateriaal, voorwerpen van het verzet en uniformen van geallieerde en Duitse soldaten.
Collectie 40-45 in Beekbergen. Naar eigen zeggen het kleinste oorlogsmuseum van Nederland. Een verzameling van merendeels uit voorwerpen uit Nederland en met name de Veluwe die na de oorlog 'achtergebleven' zijn.
Museum Het Verscholen Dorp in Nunspeet. Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers in de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet. Het kleine museum vertelt het indrukwekkende verhaal over het 'Pas-Opkamp'.
Het kamp bestond uit negen hutten, sommige half-ondergronds, andere geheel boven de grond. Tussen februari 1943 en oktober 1944 vonden zo'n 80 tot 100 mensen die op de vlucht waren voor de Duitse bezetter een veilige schuilplaats. Het ging om joden, verzetsmensen en geallieerden.
Herbouwde onderduikhut uit WO II
AVOG's Crash Museum in Lievelde. Een tentoonstelling over de luchtoorlog tussen 1940 en 1945. Te zien zijn onder meer onderdelen van vliegtuigen die in de Achterhoek neerstortten. Vliegtuigmotoren, propellers, landingsgestellen, stukken vleugels, zuurstoftanks en cockpitinstrumenten.
Maar ook boordwapens, navigatiemateriaal en vlieguitrusting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in ons land ongeveer 6500 vliegtuigen neergestort, waarvan zo'n 400 in de Achterhoek. AVOG staat over Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravers Groep. Die heeft 90 procent van wat er in het museum staat, opgegraven.
Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten verhaalt over het dagelijkse leven van een gemeenschap in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog. In de gemeente Aalten was een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren. Ook is een onderduikplek te zien.
Maas & Waals Museum 1939-1945 in Winssen. Met een ruime collectie documentatie afgewisseld met foto's, kaarten, affiches, uniformen en andere uitrustingsstukken. En diorama's laten het dagelijkse leven in die periode zien.
Museum Vliegbasis Deelen. Gevestigd in een voormalig Duits gebouw, later Canadees en daarna Nederlands. Met unieke foto's en objecten uit de oorlog.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!