Nieuws

'Ik zag het museum hier langzaam ten gronde gaan'

HENGELO - Oprichter Jean Kreunen kan nog maar even genieten van zijn oorlogscollectie. Over enkele maanden zal hij zelf de dozen inpakken en ze in een busje naar Overloon brengen.
'Ik zag het hier langzaam ten gronde gaan en dat heb ik voorkomen door de samenwerking met Overloon aan te gaan. De collectie krijgt een veel mooiere toekomst. Ik zie de overname als een positief verhaal'.  Aldus oprichter en directeur Jean Kreunen van het Achterhoeks Museum '40-'45.
Duizenden objecten uit Hengelo gaan later dit jaar naar Overloon. Dat zorgt er ook voor dat de spullen voor een groter publiek te zien zijn. 'Met deze bezoekersaantallen kan het gewoon niet uit'. Het museum in Hengelo trekt jaarlijks maar 5000 bezoekers, terwijl het Oorlogsmuseum in Brabant afgelopen weekend zijn 100.000e bezoeker van dit jaar trok.

Achterhoek te zien in Brabant

Volgend jaar, in de zomer, zal in Brabant de collectie uit de Achterhoek te zien zijn in een nieuwe tentoonstelling. De expositie zal in het teken staan van de moeilijke keuzes waarvoor mensen in oorlogstijd kunnen komen te staan.
Vooruitlopend daarop organiseert het Oorlogsmuseum in Overloon op 3 en 4 oktober de manifestatie Crossroads Overloon, waarbij persoonlijke ervaringen vanuit zowel Brabant als de Achterhoek aan bod komen.

'Emotionele beslissing'

De directeur van het Achterhoeks Museum 1940-1945, Jean Kreunen, zegt dat het besluit om de collectie te verplaatsen een emotionele beslissing was. 'Maar het is ook een geschenk. Ik heb een goed gevoel dat de collectie behouden blijft en er meer mensen naar kunnen kijken. Het gaat onder meer om in uniform geklede poppen en een café en winkel in oorlogstijd'.
Kreunen begon 40 jaar geleden met zijn verzameling. 'We zijn uitgegroeid tot een volwaardig geregistreerd museum. Maar door de kleinschaligheid is het moeilijk in stand te houden.'
Het museum zat veertien jaar in Hengelo. Om nog zoveel mogelijk mensen gelegenheid te bieden te kijken blijft het museum tot en met 20 december iedere woensdag tot en met zondag open van 13-17 uur.
De laatste keer dat het museum in de publiciteit was, kwam dit door oefenbom die gevonden zou zijn op de stoep van het museum. Dat verhaal bleek verzonnen te zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!