Nieuws

Advocaat bomtasman Doesburg: 'Hij wilde niemand pijn doen, hij wilde alleen aandacht vragen'

De man die in juni dit jaar in Doesburg een tas met explosieven zou hebben weggegooid en daarmee veel commotie veroorzaakte, schreeuwde om aandacht omdat hij zijn zoontje niet mocht zien. Dat zei de man van 40, zonder vaste woon en verblijfplaats, maandagmiddag tijdens een zitting in de rechtbank Arnhem.
ARNHEM - De man die in juni dit jaar in Doesburg een tas met explosieven zou hebben weggegooid en daarmee veel commotie veroorzaakte, schreeuwde om aandacht omdat hij zijn zoontje niet mocht zien. Dat zei de man van 40, zonder vaste woon en verblijfplaats, maandagmiddag tijdens een zitting in de rechtbank Arnhem.
De man werd op 16 juni in Doesburg aangehouden na een conflict met zijn familie. Toen hij was klemgereden door de politie gooide hij in de Monseigneur Bekkerslaan een tas weg. Daar bleken explosieven in te zitten, die pas uren later onschadelijk zijn gemaakt.
Justitie legt de man onder meer bedreiging met een vuurwapen ten laste. Hij zou de moeder van zijn zoontje en haar moeder met de dood hebben bedreigd in de maanden voor zijn aanhouding. Daarnaast wordt hij verdacht van het voorbereiden van een moord en/of ontploffing.

'Ik wilde alleen contact met mijn kindje'

De verdachte zelf zegt spijt te hebben van zijn daad. 'Ik wilde alleen contact met mijn kindje. Ik had geen explosieven bij me, het was maar vuurwerk', zei hij voor de rechtbank.
Zijn advocaat vroeg tijdens de zitting om opheffing van de voorlopige hechtenis. 'Er zaten geen misdadige bedoelingen achter zijn actie. De man wilde zijn zoontje zien, maar kwam bij de moeder en ook bij instanties niet verder. Daarom knutselde hij wat vuurwerk in elkaar en wilde op deze manier aandacht vragen voor zijn situatie', aldus zijn advocaat. Volgens zijn advocaat weet de man nu ook dat dit niet de goede manier was, ook al kreeg hij die aandacht zo wel.

Vrijlating zou maatschappelijke onrust veroorzaken

Justitie ging niet in op het verzoek van zijn advocaat en vindt dat de man voorlopig nog vast moet blijven zitten. Het gaat volgens de rechtbank om ernstige feiten en er zou maatschappelijke onrust ontstaan als de man vrijgelaten zou worden. Er werd maandag nog geen straf geëist. Er moeten eerst nog getuigen gehoord worden en onderzoeken worden gedaan. De zaak gaat 30 november verder.