Nieuws

Tuinder Lobith in de problemen: 90 procent oogst weg door hagelbui

Beschadigde Santana-appels
Er zit niets anders op: tuinder Harmen Peters uit Lobith moet rigoureuze maatregelen nemen. De enorme hagelbui van een maand geleden heeft zijn biologische tuinderij in de problemen gebracht.
LOBITH - Er zit niets anders op: tuinder Harmen Peters uit Lobith moet rigoureuze maatregelen nemen. De enorme hagelbui van een maand geleden heeft zijn biologische tuinderij in de problemen gebracht.
De schade bedraagt een half miljoen euro. De verzekering - een basisverzekering - dekt slechts een deel.
'Ik ben nog steeds bezig met het opruimen van de rommel', zegt Peters, die samen met zijn vrouw Carla de biologische tuinderij 't Gelders Eiland runt. 'Het hagelde maar een kwartiertje, maar het ging zó hard.'
De gevolgen zijn enorm: 90 procent van de oogst is verloren. Peters heeft normaal gesproken zo'n 300.000 kilo appels en peren; dit jaar gaat het om een schamele 30.000 kilo.
(Topaz-appels na de hagelbui van 30 augustus)
En veel appels waren zo beschadigd dat ze alleen nog maar geschikt waren voor appelmoes of appelsap. En dat levert veel minder geld op. '30 cent per kilo. Normaal is dat tussen de 1 euro 60 en 1 euro 80.' Vorig jaar zat het Peters ook al niet mee. 'Door de enorme temperatuurschommelingen in het voorjaar hadden we 100.000 kilo te weinig.'

Bedrijf moet inkrimpen, klanten komen helpen

Er moet wat gebeuren, weet Peters. Zijn bedrijf, van ruim 13 hectare, moet inkrimpen. 'We moeten gaan rooien. Dat betekent minder teel- en arbeidskosten.'
Ook hoopt hij op steun van klanten. 'We hopen dat mensen die biologische producten willen hebben, die vooruitbetalen. Dat ze bijvoorbeeld voor een jaar gaan afnemen.'
Bionext, een organisatie die zich sterk maakt voor meer duurzame biologische voeding en landbouw, is in de bres gesprongen voor Peters. Maar er zijn slechts weinig mensen die geld overmaken. 'Wel zeiden veel mensen die een boom hadden geadopteerd: je mag de appels van mijn boom hebben', zegt Miriam van Bree van Bionext.
'Ook hebben vrijwilligers twee weekenden geholpen met oogsten. De beschadigde appels moesten weg. De goede appels kunnen dan geplukt worden om te voorkomen dat ze gaan rotten. Het is heel mooi om te zien hoe betrokken ze bij hun teler zijn', vindt Van Bree.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!