Nieuws

Kamervoorzitter Van Miltenburg kampioen cadeautjes ontvangen: van tien Pakistaanse mango's tot twee koelkastmagneten

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg uit Zaltbommel is kampioen cadeautjes ontvangen. Van alle Kamerleden krijgt ze verreweg het meest. Als Kamervoorzitter ontvangt ze veel buitenlandse gasten en die komen zelden met lege handen. © ANP
ARNHEM - Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg uit Zaltbommel is kampioen cadeautjes ontvangen. Van alle Kamerleden krijgt ze verreweg het meest. Als Kamervoorzitter ontvangt ze veel buitenlandse gasten en die komen zelden met lege handen.
Omroep Gelderland wierp een blik in het Geschenkenregister (pdf), dat in 2004 op initiatief van PvdA-Kamerlid Staf Depla werd ingesteld, en stuitte op enkele opmerkelijke presentjes.
Zo kreeg Van Miltenburg op 28 juli een doos met tien Pakistaanse mango's van de ambassadeur van Pakistan. Toch zal dat voor de VVD-politica niet echt een verrassing zijn geweest. Twee jaar geleden kwam de ambassadeur ook al met mango's aanzetten. Toen waren het twee dozen.

Tulpen en twee koelkastmagneten

Van de ambassadeur van Luxemburg kreeg Van Miltenburg afgelopen zomer een zijden sjaal, de parlementsvoorzitter van België nam een leren hoes voor een iPad van het merk Nathan-Baume mee en de ambassadeur van Kazachstan kwam onder meer met een bos tulpen en twee koelkastmagneten op de proppen. 
Ook na een werkbezoek komt de Kamervoorzitter niet vaak met lege handen thuis, blijkt uit het register. In Overijssel kreeg ze in maart onder meer een 3D-poppetje van Thorbecke en een koeltasje met vier Johma-salades. Van de gemeente Middelburg kreeg ze begin september een goodie bag, met onder meer een paraplu en een miniflesje prosecco.

Boeken, veel boeken

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold uit Wageningen krijgt ook veel cadeautjes. Het gaat vooral om boeken, onder meer over middeleeuwse borduurkunst en met gedichten die mannen aan het huilen maken. CDA'er Jaco Geurts uit Voorthuizen kreeg dit jaar één cadeautje: een boek. Ook boeken voor VVD'er Remco Dijkstra uit Lienden, maar hij ging ook diverse keren met een fles rosé of witte wijn naar huis. 
Norbert Klein (ex-50PLUS, nu fractie Klein) uit Hoevelaken ontving twee cd's ter waarde van 30 euro en een toegangskaart voor De Toppers. Reinette Klaver (PVV) uit Ermelo mocht van Buma Stemra ook gratis naar het concert van René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom.

Niets, helemaal niets

De PvdA'ers John Kerstens uit Arnhem en Otwin van Dijk uit Doetinchem hebben volgens het register al twee jaar niets cadeau gekregen. Hetzelfde geldt voor partijgenote Yasemin Çegerek uit Apeldoorn, die sinds juni 2013 Kamerlid is. Winterswijker Johan Houwers (ex-VVD, nu eenmansfractie) staat sinds hij maart dit jaar terugkeerde in de Kamer ook nog op nul presentjes.
Misschien kunnen ze VVD-collega Helma Neppérus lief aankijken. Zij ontving maar liefst tien kratten met bitter lemon, nadat ze zich erover had beklaagd dat er in het bedrijfsrestaurant geen bitter lemon en tonic meer is te krijgen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!