Nieuws

Koerden en Turken demonstreren donderdag in Nijmegen

De demonstratie begint bij het station.
De organisatie Gelderland Forum demonstreert donderdag in Nijmegen. De demonstratie is vooral gericht tegen het geweld dat in Turkije plaatsvindt tegen Koerden en de linkse oppositie.
NIJMEGEN - De organisatie Gelderland Forum demonstreert donderdag in Nijmegen. De demonstratie is vooral gericht tegen het geweld dat in Turkije plaatsvindt tegen Koerden en de linkse oppositie.
'Maar het thema is eigenlijk breder', zegt Derya Tanrivermis van de organisatie. 'Het is een optocht voor vrede en vrijheid en we vragen bijvoorbeeld ook aandacht voor Syrische vluchtelingen. Maar de situatie in Turkije heeft voor ons zeker veel aandacht. Er zijn burgeroorlog-achtige taferelen tegen Koerden en linkse mensen.'

Bekende Nijmegenaren

De demonstratie begint op het Stationsplein, waar tussen 18.00 en 19.00 uur sprekers en muziek zijn. Daarna gaat de stoet via het Keizer Karelplein naar de hoek van de Koningstraat en de Nieuwstraat. Ook daar zijn toespraken. De organisatie hoopt op deelname van bekende Nijmegenaren.

'In vrede samenleven'

Tanrivermis: 'De achtergrond van de demonstranten is overwegend Turks, de Koerden zijn in de minderheid. Wat we vooral willen laten zien is dat Turken en Koerden in vrede kunnen samenleven.' De organisatie vindt het moeilijk om het aantal deelnemers in te schatten, maar gaat uit van minimaal honderd mensen.
Volgens Tanrivermis zijn er bedreigingen binnengekomen van Turkse nationalisten uit Amsterdam en Rotterdam. Dat zou vooral via mail en Facebook zijn gebeurd. Volgens de politie is er niets aan de hand.