Nieuws

Vermeende opdrachtgever van ontvoeringen Nijmegen: 'Ik ben erin geluisd door No Surrender'

'Er is maar een slachtoffer in deze zaak en dat ben ik. En mijn gezin.' Dat zegt de 40-jarige man die door justitie wordt gezien als de opdrachtgever van twee ontvoeringen in Nijmegen, op 24 oktober en 1 november vorig jaar.
NIJMEGEN - 'Er is maar een slachtoffer in deze zaak en dat ben ik. En mijn gezin.' Dat zegt de 40-jarige man die door justitie wordt gezien als de opdrachtgever van twee ontvoeringen in Nijmegen, op 24 oktober en 1 november vorig jaar.
Vijf mannen, onder wie 4 leden van motorclub No Surrender, zijn aangehouden voor de ontvoeringen. De 40-jarige Nijmegenaar was 'prospect', aspirant-lid van de motorclub. Hij ontkende vandaag voor de rechter dat hij het brein achter de ontvoeringen is.

Beschadigde stembanden

De man zegt dat hij bij No Surrender ging omdat hij al lange tijd problemen had met zijn familie en dan met name zijn broer, die onlangs in hoger beroep is veroordeeld voor betrokkenheid bij een hennepkwekerij in Dodewaard. 'Ik dacht dat ze me wel met rust zouden laten als ze me in gezelschap van No Surrender-leden zouden zien', zo las zijn advocate voor uit zijn verklaring.
De man kan nauwelijks praten nadat bij een operatie zijn stembanden zijn beschadigd. 'Maar No Surrender maakte misbruik van me. Ze wilden via mij bij mijn familie komen'.

Bedreigd met een machete

In de hennepkwekerij in Dodewaard stonden zo'n 22.000 stekjes en ongeveer 280 moederplanten, met een straatwaarde van een miljoen euro. Drie dagen na de inval werd een vrouw, een schoonzus van de hennepkweker, door gemaskerde mannen bij een bushalte in een auto getrokken. Onder dwang van een wapen werd ze meegenomen naar haar huis en moest ze haar zus bellen. De mannen zeiden dat ze op zoek waren naar geld. Omdat de vrouw kans zag de politie te bellen, gingen ze er vandoor.
Een week later probeerden ze het nog een keer. Toen werd een man aan de Lijnbaanstraat in het Nijmeegse Waterkwartier gegijzeld. Hij moest mee in de auto onder dreiging van een machete en werd bij winkelcentrum Zwanenveld uit de auto gelaten.

'Geen band met mijn zoontje'

'Ik leef al maanden in een boze droom', zegt de 40-jarige Nijmegenaar die bij een grote politie-actie in januari werd opgepakt. De man zit sindsdien vast. Zijn 10 maanden oude zoontje ziet hij alleen tijdens het bezoekuur in de gevangenis. ‘Hij lacht als hij me ziet, maar ik heb nauwelijks een band met hem’.
De rechter heeft vanmiddag beslist dat de man blijft vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak in december. Dat geldt ook voor de andere 3 verdachten die vandaag voor de rechtbank moesten verschijnen. De vijfde verdachte, een 36-jarige man uit Oldenzaal die in juni is opgepakt in Zevenaar, is kort na zijn aanhouding al door de raadkamer vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte in deze zaak.