Nieuws

400 asielzoekers vandaag naar Koepelgevangenis Arnhem

De Koepel in Arnhem
In de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem worden vanaf dinsdagochtend tijdelijk 350 tot 400 asielzoekers opgevangen. Dat heeft wethouder Henk Kok maandagavond bekendgemaakt. Zelf is hij niet blij met deze keus.
ARNHEM - In de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem worden vanaf dinsdagochtend tijdelijk 350 tot 400 asielzoekers opgevangen. Dat heeft wethouder Henk Kok maandagavond bekendgemaakt. Zelf is hij niet blij met deze keus.
Volgens gemeentewoordvoerder Maarten Post werd Kok maandagmiddag overvallen door een telefoontje van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 'Morgen (dinsdag, red.) zou er pas een gesprek zijn met het COA om de randvoorwaarden van de noodopvang van vluchtelingen te bespreken. Dit loopt op de feiten vooruit, omdat de nood heel hoog is.'

COA: dit of op straat slapen

Volgens het COA is de snelheid van handelen uniek. 'Het is niet de ideale keuze, maar de nood is hoog. Het is voor de vluchtelingen dit, of op straat slapen.'
De organisatie zegt dat de meeste faciliteiten om onderdak te bieden nog in de Koepel aanwezig zijn. Personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen zal het COA facilitair en operationeel ondersteunen bij het opstarten van deze locatie.

'Opvang in gevangenis niet wenselijk'

De wethouder vindt de opvang van asielzoekers in een voormalige gevangenis niet wenselijk, meldt woordvoerder Post. 'Emotioneel zou het iets met mensen kunnen doen', legt hij uit. 'De wethouder hoopt dat Arnhem snel andere opvanglocaties kan vinden.'

'Geen tijd om de omwonenden in te lichten'

Ook vindt Kok het vervelend dat hij de omwonenden niet eerst heeft kunnen inlichten. 'Dat gaat hij snel doen', benadrukt woordvoerder Post.
De eerste asielzoekers worden dinsdagochtend verwacht in Arnhem. Het zou gaan om vluchtelingen die net in Nederland zijn aangekomen, maar die nog niet zijn aangemeld in het aanmeldcentrum van Ter Apel.

129 jaar lang criminelen in de Koepelgevangenis

Penitentiaire Inrichting De Berg, zoals de Koepelgevangenis officieel heette, staat sinds vorige maand leeg. 129 jaar lang zaten criminelen er hun straf uit. 
Inmiddels staat het pand te koop. Uit onderzoek van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) blijkt dat de Koepel ongeschikt is voor andere functies dan een gevangenis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!