Nieuws

Natuurbegraven steeds populairder; maar niet iedereen is enthousiast

Begraven in de natuur wordt steeds populairder. Niet iedereen is daar blij mee, volgens tegenstanders zijn nieuwe natuurbegraafplaatsen vooral bedoeld om snel geld te kunnen verdienen. De provincie is niet tegen natuurbegraven, maar wil wel regels opstellen voor toekomstige locaties. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Begraven in de natuur wordt steeds populairder. Niet iedereen is daar blij mee, volgens tegenstanders zijn nieuwe natuurbegraafplaatsen vooral bedoeld om snel geld te kunnen verdienen. De provincie is niet tegen natuurbegraven, maar wil wel regels opstellen voor toekomstige locaties.
Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten, het is een genot om buiten te zijn. Hanneke Wesseling kijkt genietend om zich heen op natuurbegraafplaats Heidepol vlakbij Arnhem. Vorig jaar is haar man Wess overleden.
Hij wilde altijd worden gecremeerd, totdat ook hij genoot van dit uitzicht. 'Ik ben zo blij dat Wess hier ligt', vertelt Wesseling. 'Ik kom hier twee keer in de week en iedere keer is het weer anders. Het is gewoon iedere keer een ander schilderij'.
Wesseling is niet de enige die enthousiast is over deze manier van begraven. Er komen dan ook in rap tempo natuurbegraafplaatsen bij. Een paar jaar geleden kon het nog maar op twee plekken in Gelderland, nu zijn er al vijf  locaties. En er zijn ideeën voor nog meer begraafplaatsen in de natuur: in Gendringen, Epe en ook in Wapenveld.
In Wapenveld zijn zelfs plannen voor twee natuurbegraafplaatsen, vlak naast elkaar. Veel mensen in Wapenveld zien dat niet zitten, zeker niet Cathleen van den Akker, eigenaar van de Bed & Breakfast die daar precies tussenin ligt.

B&b op dodenakker

Van den Akker: 'We zitten straks op een dodenakker. Ik denk ook niet dat wij nog gasten krijgen. Als je ons opzoekt op Google en je ziet waar we zitten, dan denk je niet wat een leuke plek'. 
Rene Poll werkt voor Natuurbegraven Nederland, een bedrijf dat op dit moment bezig is met het realiseren van een kleine 20 natuurbegraafplaatsen in Nederland. Ook één van de twee plannen in Wapenveld is van dit bedrijf.
Poll begrijpt dat het gevoelig ligt in Wapenveld, maar hij is ervan overtuigd dat daar markt is voor 18.000 graven in de natuur. 'We hebben dat laten onderzoeken', vertelt Poll, 'en het blijkt dat heel veel mensen in dit gebied behoefte hebben aan een alternatief voor ofwel begraven, ofwel cremeren'. Poll denkt dat ook mensen uit bijvoorbeeld Apeldoorn en Zwolle geïnteresseerd zullen zijn.
Theodoor Sandberg heeft zelf een landgoed in het Overijsselse Bathmen. Hij maakt zich zorgen over al die plannen voor nieuwe natuurbegraafplaatsen. Samen met andere tegenstanders heeft hij de website natuurbegraafplaats-waaromniet.nl opgezet.

Kip met gouden eieren

Volgens Sandberg denken veel eigenaren van landgoederen ten onrechte dat natuurbegraven een kip met gouden eieren is. 'Bovendien zadel je de toekomstige generaties op met begraafplaatsen midden in de natuur. Ik vind dat we daar eerst goed over na moeten denken of dat is wat we willen', aldus Sandberg.
De jonkheer krijgt steun van de provincie Gelderland, want ook Gedeputeerde Staten zien een tendens bij met name landgoederen om geld te willen verdienen met natuurbegraven. GS zijn niet tegen natuurbegraven, maar willen wel regels opstellen voor toekomstige locaties.

Boven het grondwater

Uitgangspunt is dat die nieuwe locaties in minder waardevolle natuur moeten liggen. En aangezien veel landgoederen juist in waardevolle natuur liggen, zullen die niet zomaar toestemming krijgen van de provincie. Bovendien moeten de graven zeker 30 centimeter boven de hoogste grondwaterstand blijven. Daarmee vallen alle natte natuurgebieden ook af.
Voor veel mensen is een discussie over natuurbegraafplaatsen niet nodig. En regels ook niet. Zo heeft de 69-jarige Hanneke Wesseling al een plekje voor haarzelf gekocht voor als ze overlijdt. 'Schuin achter mijn man', glimlacht Wesselink. 'Niet in van die nette en strakke rijtjes, maar gewoon hier, in de natuur. Prachtig!'