Nieuws

Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gaat veelbelovend longkankermedicijn gebruiken

Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gaat binnenkort een nieuw veelbelovend middel tegen uitgezaaide longkanker gebruiken. Het gaat om nivolumab, een vorm van immuuntherapie, meldt de NOS. © ANP
ARNHEM - Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gaat binnenkort een nieuw veelbelovend middel tegen uitgezaaide longkanker gebruiken. Het gaat om nivolumab, een vorm van immuuntherapie, meldt de NOS.
Volgens de omroep geeft het medicijn mogelijk enkele jaren extra overleving voor een grote groep uitbehandelde patiënten met zogenoemde niet-kleincellige longkanker.

Peperduur middel

Het nieuwe peperdure middel is momenteel maar in vier Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het VUmc in Amsterdam, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Erasmus MC in Rotterdam.
Naast het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gaan de Isala Klinieken in Zwolle en het academisch ziekenhuis Maastricht het medicijn straks ook gebruiken.

Niet voor iedereen

Patiënten die niet in de genoemde ziekenhuizen worden behandeld, krijgen het medicijn niet. Zo ook Jacobine Roelofs (48) uit Nijmegen. De uitbehandelde longkankerpatiënte van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is boos, verontwaardigd en eigenlijk ook verbaasd. 'Moet ik dan maar dood gaan omdat ik toevallig in Nijmegen woon?', zegt ze op de website van de NOS. 'In Arnhem, waar ik naar toe zou moeten, geven ze dat middel pas volgend jaar, maar dan ben ik misschien al dood.'
Het nieuwe medicijn is vanwege de hoge kosten nog niet opgenomen in de basisverzekering. Minister Schippers van Volksgezondheid gaat proberen de prijs omlaag te krijgen. Zolang de onderhandelingen lopen, wordt het medicijn gratis ter beschikking gesteld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!