Nieuws

Herman du Bois over xtc-zaak: 'Ik ben er ingeluisd'

Herman du Bois
Herman du Bois zat jarenlang vast voor de Puttense moordzaak, maar werd vrijgesproken. Vorig jaar juli werd hij wederom opgepakt omdat hij onderdeel zou uitmaken van een groot drugsnetwerk. 'Maar ik ben er ingeluisd', zegt Du Bois. Zo is te lezen in dagblad De Telegraaf.
PUTTEN - Herman du Bois zat jarenlang vast voor de Puttense moordzaak, maar werd vrijgesproken. Vorig jaar juli werd hij wederom opgepakt omdat hij onderdeel zou uitmaken van een groot drugsnetwerk. 'Maar ik ben er ingeluisd', zegt Du Bois. Zo is te lezen in dagblad De Telegraaf.
Du Bois werd in juli 2014 aangehouden na een inval in een loods aan de Matseweg in Putten. Daar lagen grondstoffen voor xtc-pillen. De Puttenaar was overigens niet de enige die werd aangehouden. Er zijn destijds 14 aanhoudingen verricht door heel Nederland.
De loods aan de Matseweg

Het verhaal

Het begon allemaal in oktober 2013 in het Belgische Leuven. De politie wordt getipt over bestellingen van chemische producten. Op 21 oktober bestelt Yaron A., een grote partij methanol en mierenzuur. De voorraad weegt 6000 kilo en kost meer dan 16.000 euro. De recherche besluit de bestelbus te volgen en die gaat op 22 november de Nederlandse grens over. Onderweg wordt de lading overgeladen naar een vrachtwagen die een schuur in het Achterhoekse Borculo binnenrijdt. Op 23 november vallen politieagenten binnen. Ze treffen een zeer professioneel drugslab aan.

De rol van Herman du Bois

De recherche brengt vanaf november 2013 een groep mannen in kaart die te maken hebben met het drugsnetwerk. Tussen die mannen zit ook Herman du Bois. Hij duikt in het onderzoek op als chauffeur van vrachtwagens en wordt meerdere malen gezien in panden waar zich vermoedelijk drugslabs bevinden. Ook twee zoons van de 54-jarige Puttenaar worden aangehouden. Bij een van de zoons wordt 50 kilo mdma gevonden, grondstof voor xtc.

'Ik ben er ingeluisd'

Du Bois werd veelvuldig door de politie verhoord over het vervoer van grondstoffen. 'Je wist dat het geen stoffen waren voor het maken van brood', zegt een van de rechercheurs. 'Ja, natuurlijk. Maar dit wist ik echt niet. Ik ben er ingeluisd', zegt de Puttenaar.
Over de 50 kilo mdma die hij stalde bij zijn zoon, ter waarde van 1,5 miljoen euro, wil Du Bois niets zeggen. Wel vertelt hij dat hij meestal 100 of 200 euro kreeg voor een klus. Zo moest hij iets vervoeren, of ergens iets stallen. Ook huurde hij panden voor anderen, maar dat is onschuldig vindt Herman du Bois.

'Du Bois moet weten wat hij deed'

In het verhaal van de Telegraaf lijkt de politie te twijfelen aan zijn verhaal. Du Bois zegt namelijk dat hij anijslucht rook tijdens zijn transport en in de panden. Dat is de geur van de xtc-grondstof safrol. Ook is er in twee jaar tijd 50.000 euro op zijn rekening gestort. Een aardige som voor wat chauffeurswerk, zegt de Telegraaf. Daarnaast gaf de Puttenaar aan dat hij vrees had voor mensen die zijn gezin kapot zouden schieten. Als hij van niets wist, waarom was die vrees er dan?

Rechtszaak in oktober

De hoofdrolspeler binnen de bende is volgens de recherche de 40-jarige Yaron A. Hij is een xtc-baron pur sang. In 2007 kreeg hij in hoger beroep elf jaar cel voor de smokkel van 6,5 miljoen xtc-pillen naar de VS. Hij moest 10,6 miljoen euro terugbetalen. Ondertussen zit A. alweer vast voor een andere drugszaak. Du Bois werd in 2014 negen weken vastgezet, maar mocht daarna het proces in vrijheid afwachten.
Du Bois blij met erkenning na vrijspraak van de Puttense moordzaak
Du Bois, zijn zoons, Yaron A. en acht anderen moeten zich op 12 oktober in Zutphen melden voor een eerste zitting. De Puttenaar wordt verdacht van het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van hard-drugs.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!