Nieuws

Overweldigend aanbod aan hulp voor vluchtelingen Apeldoorn

APELDOORN - Een overweldigende hoeveelheid mensen wil de vluchtelingen in de Americahal in Apeldoorn helpen. En daar is het een gaan en komen van mensen die spullen en kleding brengen of 'iets' willen doen.
Het is een komen en gaan van auto´s bij de Americahal in Apeldoorn. Allemaal komen ze spullen brengen voor de bijna 400 vluchtelingen in de noodopvang. Particulieren en bedrijven komen langs om kleding, dekens en toiletspullen de brengen.
´Ik word er emotioneel van om al die mannen hier zo te zien. Schrijnend,' zegt een vrouw die net een nieuw dekbed heeft afgegeven.
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers doet een dringend beroep op iedereen die hulp wil bieden om dit via de website te doen zodat de hulp ook op de goede plek komt.

Geen hoop

Vrijdag arriveerden de laatste honderd mannen uit voornamelijk Syrië en Eritrea en daarmee zit de opvang met 400 bedden vol. Veel vluchtelingen liggen binnen te slapen op de stapelbedden; uitgeput van de lange reis. 'Ik ben 12 dagen onderweg geweest van Syrië naar hier', vertelt Mounther Kiwan. Hij is naar Nederland gekomen om de oorlog te ontvluchten. 'In Syrië is geen hoop meer. Alles is kapot. Het is verschrikkelijk.' Kiwan is, net als veel van de andere vluchtelingen, blij met de hulp van de Apeldoorners. 
Het Centraal Orgaan Asielzoekers is ontzettend blij met alle hulp. 'Een warm bad', zegt woordvoerder Jan Willem Anholts. 'We krijgen honderden telefoontjes van mensen die iets willen doen. Maar waar we het meest behoefte aan hebben, zijn opvanglocaties voor langere tijd. Dus we hopen dat er tussen al die telefoontjes ook een burgemeester zit die ruimte aanbiedt.'