Nieuws

Gelderlanders willen rocken, zagen en muppets maken

Gelderlanders weten de weg weer te vinden naar culturele cursussen. De dalende trend is volgens Roeland Robert van Markant in Apeldoorn tot stilstand gekomen:
HARDERWIJK - Gelderlanders weten de weg weer te vinden naar culturele cursussen. De dalende trend is volgens Roeland Robert van Markant in Apeldoorn tot stilstand gekomen:
'De aanmeldingen zijn gelukkig vergelijkbaar met die van vorig jaar, dat is een landelijke trend.' Wel kiezen mensen vaker voor kortere cursussen en wachten ze langer voordat ze zich inschrijven. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende gemeenten in Gelderland. Dit en volgend weekend is in nogal wat plaatsen de start van het nieuwe culturele seizoen.

Kortdurend, keramiek en gevelsteen

In Harderwijk organiseert UIT Harderwijk zaterdag de start. UIT Harderwijk bestaat uit diverse culturele instellingen. Samen houden zij vandaag op diverse plekken open huis. Woordvoerder Philipien van Huet, van UIT Harderwijk is optimistisch over het nieuwe seizoen: 'Het aantal inschrijvingen stijgt, maar de cijfers zijn wat vertekend omdat sinds het faillissement van de Muziekschool Noordwest Veluwe de muzieklessen zijn overgenomen door anderen. Dat was afgelopen seizoen voor het eerst. Alle culturele instellingen hebben namelijk een behoorlijk moeilijke periode achter de rug, met steeds minder subsidies en minder mensen die zich inschreven door de crisis'.

Gitaarles voor volwassenen

Volgens Philipien van Huet is vooral het nieuwe aanbod populair. 'Dat is hoe dan ook kortdurend en net even wat anders; keramiek voor volwassenen, een gevelsteen maken, muppets maken voor kinderen. Ouderen willen nog wel langer meedoen aan een cursus maar jongeren willen zich niet vastleggen voor een heel jaar. Wat echt goed loopt? Zang voor volwassenen en gitaarles pop en rock voor volwassenen. Die les wordt gegeven door Tino Du Chateau, een echte rocker. Bij jonge kinderen zie je vooral meer belangstelling voor ouder-kindcursussen'.

Mensen wachten langer met inschrijven

In Nijmegen ziet Jesse Boon van culturele instelling De Lindenberg weinig terugloop in de aanmeldingen. Wel wachten mensen langer voordat ze zich inschrijven. In Nijmegen organiseren ze daarom een Open Deurweek. Van maandag 14 tot 19 september kunnen mensen spontaan binnenlopen bij cursussen om te zien of ze het leuk vinden.

Mensen kiezen steeds scherper

'Mensen kiezen steeds scherper, dat is een trend, mensen kiezen dus ook steeds later en voor korte cursussen. We zoeken steeds meer aansluiting met andere culturele instellingen en scholen. Zo zijn er dit jaar twee cursussen schrijven in de bibliotheek. Nieuw is ook de schrijfclub voor kinderen. En tapdance voor volwassenen. Daarnaast richten we ons echt op talentontwikkeling, als voorbereiding van jongeren die daarna doorgaan op kunstzinnige opleidingen zoals het conservatorium en de kunstacademie'.