Nieuws

Noodkreet Zutphen over verdwijnen rechtbank

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft een noodkreet naar de Raad voor Rechtspraak gestuurd over de voorgenomen verdwijning van de rechtbank in de stad.
In de brief wijst de gemeente erop dat oud-minister Opstelten beloofde dat Zutphen mocht blijven uitgaan van een volwaardige vestiging van de rechtbank.

300 medewerkers naar Arnhem

De Raad voor de Rechtspraak kwam vorige week met het voorstel om de 300 medewerkers (230 fte's) van de rechtbank Zutphen over te hevelen naar Arnhem. Nadat de reacties daarop zijn aangehoord gaan de definitieve plannen naar de minister van justitie. Uiteindelijk moet de Tweede Kamer een besluit nemen.

Eerder al 1000 banen weg

De gemeente Zutphen doet een klemmend beroep op de Raad voor de Rechtspraak om Zutphen een volwaardige rechtbank te laten blijven. De gemeente wijst erop dat het anders 300 hoogwaardige arbeidsplaatsen kost.
Bovendien heeft Zutphen de afgelopen jaren ruim 1000 arbeidsplaatsen verloren door het vertrek van diverse Justitiediensten, zoals het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming.

'Probleem wordt vergroot'

'Zutphen is in sociaaleconomisch opzicht al zeer zwak en heeft daarnaast ook nog te maken met de gevolgen van de krimp', stelt de gemeente in de brief. 'De ontmanteling van de rechtbank vergroot dit probleem, wat onder andere ook weer directe gevolgen heeft voor ons voorzieningenniveau.'