Nieuws

Eenzame laatste neusaap - Jeff - uit Apenheul vertrokken

APELDOORN - Het dierenpark de Apenheul in Apeldoorn heeft donderdag zijn laatste neusaap verhuisd naar de Singaporte Zoo. Na het overlijden van zijn maatje Bagik was Jeff nog de enige van zijn soort, en eenzaam.
Het Apeldoornse dierenpark was de enige dierentuin buiten Azië die nog neusapen had. Het park kreeg in 2011 maar liefst vijf van deze bijzondere apen, maar in de afgelopen jaren zijn er vier overleden. De laatste neusaap, Jeff, kon niet in Nederland blijven omdat deze apen in groepen leven. Als hij alleen is, krijgt het beest stress.
Hoewel de beslissing om Jeff terug te sturen in juni al was genomen, vertrok hij pas gisteren. Dat komt door de strenge regels omtrent dierenvervoer. Zo heeft Jeff diverse medische controles achter de rug en een verplichte quarantainetijd.
Hij was wel nog zichtbaar voor publiek, zodat vaste bezoekers uitgebreid afscheid hebben kunnen nemen. Velen gaven aan de markante apen te gaan missen.
De Apenheul liet eerder tegenover Omroep Gelderland weten dat het vertrek van de neusaap een tegenslag is voor de Apenheul en de dierverzorgers, maar dat het de beste keuze is voor Jeff.
Wel blijft de Apenheul bezig met het opzetten van een internationaal fokprogramma voor neusapen. Dat gebeurt in de dierentuin in Singapore.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!