Nieuws

Gitzwarte avond voor Oranje, wissel Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar in actie tegen IJsland.
Het EK in Frankrijk is ver weg voor het Nederlands elftal. De ploeg van de nieuwe bondscoach Danny Blind ging donderdagavond in de Arena in Amsterdam met 1-0 onderuit tegen IJsland. Klaas-Jan Huntelaar, de spits uit de Achterhoek, werd tot zijn verbazing kort voor rust gewisseld. © ANP
AMSTERDAM - Het EK in Frankrijk is ver weg voor het Nederlands elftal. De ploeg van de nieuwe bondscoach Danny Blind ging donderdagavond in de Arena in Amsterdam met 1-0 onderuit tegen IJsland. Klaas-Jan Huntelaar, de spits uit de Achterhoek, werd tot zijn verbazing kort voor rust gewisseld.
Nederland speelde een zwakke wedstrijd tegen de koploper in de poule. Met Huntelaar in de spits probeerde Oranje de aanval te zoeken, maar vanaf het begin was er veel onrust aan de bal. Kansen waren er nauwelijks.

Robben geblesseerd

Al vroeg raakte Arjen Robben geblesseerd aan zijn lies. De vedette kon niet verder spelen. Even later maakte Martins Indi een oliedomme overtreding door zijn tegenstander in de nek te slaan. De verdediger kreeg terecht rood en kon vertrekken. Blind haalde Huntelaar naar de kant en bracht verdediger Bruma.

IJsland na rust op voorsprong

Ook na rust kon het Nederlands elftal geen vuist maken. Het spel leek vaak nergens op. IJsland kwam zelfs na zes minuten op voorsprong door een benutte strafschop van Sigurdsson. Keeper Cillessen uit Groesbeek zat er dichtbij, maar IJsland stond met 1-0 voor.

In slotfase wat kansen

Pas in de slotfase kwamen er wat kansen voor Oranje. Halldorsson, de doelman van NEC en IJsland, bracht nog een keer knap redding. Achterhoeker Luuk de Jong bleef de hele wedstrijd op de bank. Voor Oranje lijkt de derde plaats nu het hoogst haalbare. Zondag speelt Nederland opnieuw, uit tegen Turkije.
Opstelling Nederlands elftal: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Blind; Klaassen, Wijnaldum, Sneijder; Robben, Huntelaar, Depay.