Nieuws

Massale hulp voor vluchtelingen - COA: 'Bel ons niet meer!'

De opbouw van de noodopvang in de Americahal
'Bel ons niet meer', roept het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Sinds donderdagochtend staat de telefoon daar roodgloeiend. Er zijn zoveel mensen die vluchtelingen willen helpen, dat het COA de stroom nauwelijks nog aankan.
APELDOORN - 'Bel ons niet meer', roept het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Sinds donderdagochtend staat de telefoon daar roodgloeiend. Er zijn zoveel mensen die vluchtelingen willen helpen, dat het COA de stroom nauwelijks nog aankan.
De wachtrij liep donderdag op tot zestig mensen. 'We vragen mensen om het contactformulier in te vullen en ons niet meer te bellen. Het zou zonde zijn als ideeën van mensen blijven liggen of niet worden gehoord. Als ze het formulier invullen, nemen we zelf contact met ze op', laat het COA weten op de website.
De enorme behoefte van veel mensen om iets te doen voor vluchtelingen is goed te merken in Apeldoorn. Dinsdag kwamen daar de eerste asielzoekers aan in de Americahal. Sindsdien loopt het hard met initiatieven van mensen die de vluchtelingen willen helpen.

Duizenden gastgezinnen voor vluchtelingen

Jurrien ten Brinke uit Apeldoorn begon de Facebookpagina 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling'. Het idee achter de site is dat iedere vluchteling de tijd dat hij in Apeldoorn verblijft een gastgezin heeft om mee op te trekken. Hij kan dan bijvoorbeeld eens per week bij het diner aanschuiven, mee voetballen of mee op stap gaan. De actie loopt storm. Zo'n 6000 mensen hebben zich aangemeld als 'gastgezin'.
Ook de actie van Kira-Maj Terpstra loopt hartstikke goed. Zij zamelt toilettassen in voor de asielzoekers. Op Facebook wordt van alles en nog wat ingezameld. In heel Nederland zijn inzamelpunten waar mensen hun spullen naar toe kunnen brengen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!