Nieuws

'Een van de mooiste Romeinse helmen' van Nijmegen naar Parijs

bron: Het Valkhof
Het is een van de belangrijkste stukken uit de collectie van Museum Het Valkhof in Nijmegen, maar de Romeinse ruiterhelm vertrekt nu tijdelijk naar het Louvre in Parijs.
PARIS - Het is een van de belangrijkste stukken uit de collectie van Museum Het Valkhof in Nijmegen, maar de Romeinse ruiterhelm vertrekt nu tijdelijk naar het Louvre in Parijs.
Het gezichtsmasker uit de eerste eeuw na Christus werd in 1915 gevonden in de Waal bij Nijmegen. Vermoedelijk is de helm gebruikt tijdens veldslagen, maar het is ook mogelijk dat het is gedragen tijdens parades, toernooien en ceremoniële gelegenheden.

Helm wordt door miljoenen mensen bekeken

Volgens Het Valkhof is het een uniek object dat niet alleen beroemd is in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Er zijn zo'n 120 gezichtsmaskers teruggevonden, maar dit is volgens Het Valkhof een van de mooist bewaard gebleven exemplaren uit het Romeinse rijk.
Het is niet de eerste keer dat de helm naar Parijs gaat. Twintig jaar geleden is het ook al uitgeleend. Dit keer staat de helm in de centrale hal van het Musée du Louvre. Daarmee krijgt het historische stuk een belangrijke plek in de tentoonstelling in het Louvre dat waarschijnlijk door miljoenen mensen wordt gezien.

Valkhof kan wisselgeld vragen in Parijs

Het Valkhof doet met pijn in het hart tijdelijk afstand van de ruiterhelm, maar, zegt een woordvoerder: 'Als een gerenommeerd museum als het Louvre een bruikleen aan ons vraagt, zullen we niet snel nee zeggen. Het opent voor ons ook de mogelijkheid om bij het Louvre bruiklenen aan te vragen.'
Van 24 september tot 4 januari is de trots van Het Valkhof te zien in Parijs. Bezoekers van Het Valkhof hoeven de ruiterhelm niet helemaal te missen. Die is inmiddels vervangen voor een replica, want de helm is al verstuurd, nadat die met de grootst mogelijke voorzichtigheid is ingepakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!