Nieuws

Gelderse gemeenten: deadline pgb-indicaties niet haalbaar, Nijmegen en Arnhem pas in 2016 klaar

Gelderse pgb-houders weten niet allemaal vóór 1 oktober op welke zorg ze volgend jaar recht hebben. De meeste gemeenten in Gelderland halen de deadline die staatssecretaris van Rijn stelt, niet.
ARNHEM - Gelderse pgb-houders weten niet allemaal vóór 1 oktober op welke zorg ze volgend jaar recht hebben. De meeste gemeenten in Gelderland halen de deadline die staatssecretaris van Rijn stelt, niet.
Dat blijkt uit een steekproef van Omroep Gelderland. Een derde van de 23 gemeenten die reageerden op de enquête zegt niet voor die datum klaar te zijn met de herbeoordelingen.
Dit betekent dat veel Gelderse pgb-houders dat ze nog langer in onzekerheid zitten over de hoeveelheid uren zorg waar ze volgend jaar recht op hebben en of ze hun zorgverlener kunnen houden.

Wanneer is uw gemeente klaar met herbeoordelen van pgb?

Algemeen: 1 op de 3 gemeenten is niet op tijd klaar met herbeoordeling pgb
1 oktober klaar: Scherpenzeel, Montferland en Overbetuwe
Streven naar 1 oktober: Winterswijk, Epe, Voorst, Beuningen, Oost-Gelre en Zaltbommel
1 november klaar: Brummen en Lingewaard
1 december klaar: Putten, Geldermalsen en Buren
1 januari klaar: Nunspeet, Rijnwaarden, Bronckhorst, Lochem en Aalten
Pas in 2016 klaar: Arnhem en Nijmegen
Einddatum na 1 oktober onbekend: Doesburg en Culemborg
De overige gemeenten hebben de enquête niet ingevuld

Nijmegen en Arnhem: liever zorgvuldig

De gemeente Nijmegen en Arnhem geven aan dat zelfs 1 januari niet haalbaar is.
Een woordvoerder van Nijmegen: 'Beoordelingen lopen ook door in 2016. Dit heeft te maken met de aantallen, maar ook met de keuze om de herbeoordelingen door de sociale wijkteams te laten doen. Wij kiezen er niet voor om een datum te halen, maar om herbeoordelingen zorgvuldig uit te voeren en niet te investeren in heel veel extra personeel voor herindicatie.
'Als Nijmegenaren niet op tijd beoordeeld worden, kunnen ze tot de herindicatie hun huidige zorg behouden. We zullen de zorgvragers hier ook over informeren en we melden dit aan de Sociale Verzekeringsbank die de zorg uitbetaalt.' In Nijmegen zijn 250 herindicatie gedaan voor aflopende pgb's. Er zijn er nog 400 te gaan.
In Arnhem hebben 1650 mensen een pgb-indicatie. 1500 hadden al een persoonsgebonden budget en er zijn 150 nieuwe aanvragen. Een woordvoerder: 'Een heel groot deel hebben we ingepland en hun kunnen we voor 1 januari duidelijkheid geven. De mensen die we niet voor die tijd kunnen beoordelen, houden de hulp die ze nu hebben tot ze aan de beurt zijn.'
'Er hebben zo'n 300 herbeoordelingen plaats gevonden van mensen die al een pgb hadden, omdat de indicatie in de afgelopen periode afliep. Niet alle 1500 hoeven opnieuw beoordeeld te worden. Het kan zijn dat de zorg afloopt en ze geen zorg meer nodig hebben. Het kan zijn dat ze verhuisd zijn of dat zonder onderzoek verlengd kan worden. 
'Er is wel een grote groep waarvan op 1 januari de indicatie afloopt. Hiervoor is een planning gemaakt en die keukentafelgesprekken lopen sinds deze week. We zijn niet eerder begonnen, want je wilt niet in het voorjaar een indicatie afgeven voor eind van het jaar, omdat in de tussentijd de situatie dan kan veranderen.
Arnhem zegt samen met de gemeenten in de regio Arnhem aan de staatssecretaris te laten weten dat ze de deadline niet gaan halen.

Herbeoordeling kost tijd

Uit de steekproef blijkt verder dat Brummen en Lingewaard streven om op 1 november klaar te zijn. Putten, Geldermalsen en Buren op 1 december.
Buren: 'De staatssecretaris had in eerste instantie 1 december aangegeven als uiterste datum. Daarop was onze huidige planning gebaseerd. In zijn brief van 7 augustus vervroegt hij de deadline naar 1 oktober. Van Rijn schuift de deadline dus twee maanden naar voren en licht gemeenten daar zeven weken vóór die nieuwe deadline over in. Wij doen uiteraard ons best om voor die datum zoveel mogelijk cliënten opnieuw te beoordelen.'
'Een herbeoordeling klinkt eenvoudig, maar is niet hetzelfde als concluderen dat iemand nog zorg nodig heeft. Er zijn gesprekken met de cliënt, er moet een nieuw zorgplan opgesteld worden, enzovoorts. Het is niet realistisch om te verwachten dat we al het werk met twee maanden minder tijd kunnen doen.'
Nunspeet, Bronckhorst, Lochem en Aalten hebben nog een maand extra nodig en verwachten op 1 januari klaar te zijn.

VNG: stel deadline uit

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit ervoor dat Van Rijn de deadline uitstelt. Vandaag zal hier verder over gesproken gaan worden tijdens een bestuurlijk overleg. Volgens de VNG ontbreekt het gemeenten aan mankracht om de herbeoordelingen op tijd te kunnen doen. 'Het is op dit moment ook heel moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden dat op de juiste wijze de beoordelingen kan doen. De vijver om in te vissen wordt steeds leger', aldus de woordvoerder van VNG.
Ook heeft niet iedere gemeente het geld om de deadline uit te stellen omdat de zorgkosten dan op het oude, hoge niveau doorlopen en de gemeente juist minder geld krijgt.

Per Saldo: svp zorgvuldig

Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-houders, pleit ervoor om het overgangsrecht te verlengen tot 1 juli 2016. Als iedereen tot die tijd de zorg kan behouden die hij heeft, is er volgens Per Saldo tijd om de aanvragen zorgvuldig te kunnen laten beoordelen, zodat iedere cliënt ook de zorg krijgt die hij nodig heeft. Nijmegen ondersteunt dit standpunt.
Per Saldo roept budgethouders op om mee te doen aan een onderzoek. 'Wij willen weten wat de ervaringen zijn van mensen die een aanvraag gedaan hebben voor een pgb of van wie de pgb opnieuw beoordeeld wordt. Met de uitslag van de enquete kunnen wij zien welke problemen zich voordoen en welke vervolgstappen het beste zijn om te doen. Wij zullen de uitslag van de enquete aankaarten bij gemeenten en de staatssecretaris', aldus Per Saldo.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!