Nieuws

Politie test slimme bril bij Gelderse evenementen: meldkamer kijkt mee

Een van de 3 modellen smart glasses die werden getest
De politieagent die als een soort RoboCop door het publiek loopt, terwijl een speciale camera alle mensen om hem heen scant en kijkt of ze bekende criminelen of hooligans zijn.
ARNHEM - De politieagent die als een soort RoboCop door het publiek loopt, terwijl een speciale camera alle mensen om hem heen scant en kijkt of ze bekende criminelen of hooligans zijn.
RoboCop was in de jaren '80 nog science fiction, maar anno 2015 ligt de techniek binnen handbereik.
De politie heeft eerder dit jaar in Arnhem en Nijmegen een slimme bril getest, waarmee de commandokamer van de politie live mee kan kijken met een agent op locatie.
De bril is in GelreDome ingezet bij de voetbalwedstrijd Vitesse–Feyenoord, het dance-event Qlimax en het Mega Piraten Festijn. De proef werd uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Projectleider Joeri Vig: 'Het grote voordeel van de bril is dat de agent zijn handen vrij heeft. Ook kan de meldkamer een foto terugsturen die hij direct op het display voor zijn oog te zien krijgt. Zo kan bijvoorbeeld snel worden gekeken of een verdachte wordt gezocht voor andere zaken.' Dankzij de audioverbinding heeft de agent zijn handen vrij.

Techniek is nog uitdaging

Uit de evaluatie van de proef blijkt dat de acceptatie van de bril door het publiek 'relatief groot' is, zo schrijft het CCV. Toch gaat nog niet alles goed. 'De grootste uitdagingen zitten in de techniek,' stelt het CCV.
'Het aansluiten van de bril op een wifi-netwerk was zeer instabiel vanwege het zoeken naar de verbinding. Om de 25 meter moest de bril verbinding zoeken met een nieuw wifipunt. De eerste testen met het aansluiten van de bril op het 4G-netwerk zijn veelbelovend. De verbinding was constant - zowel in beeld als in audio - en vergelijkbaar met de bodycams waar de politie mee werkt.'

Niet overal te gebruiken

Een agent mag niet zo maar overal opnames maken met de bril. Het cameratoezicht is in Nederland via de gemeentewet en de politiewet geregeld. Een burgemeester kan (mobiel) cameratoezicht toestaan in een bepaald gebied, bijvoorbeeld in en rond een stadion.
Buiten die aangewezen gebieden mag de centrale wel live om vast te stellen of een automobilist die wordt staande gehouden voor een verkeersovertreding ook nog ergens anders voor wordt gezocht. Opnames mogen dan niet worden gemaakt.

Nog doorontwikkelen

De bril zit nog in de ontwikkelingsfase. Er is nog geen gezichtsherkenning. 'Dat behoort wel tot de mogelijkheden', zegt projectleider Vig. 'Maar die software moet nog worden ontwikkeld.'
De politie ziet een meerwaarde en er zijn gesprekken gepland tussen het CCV en de politie om de bril door te ontwikkelen. Of de bril ook daadwerkelijk door de politie gebruikt gaat worden, is nog niet duidelijk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!