Nieuws

Partij voor de Dieren: otters moeten veiliger kunnen oversteken

De dode otter
De Partij voor de Dieren (PvdD) in Gelderland wil dat de provincie wat doet aan de volgens haar onveilige oversteekplaatsen voor otters in de provincie.
ARNHEM - De Partij voor de Dieren (PvdD) in Gelderland wil dat de provincie wat doet aan de volgens haar onveilige oversteekplaatsen voor otters in de provincie.
Aanleiding voor de oproep is de dode otter die vorige week werd aangetroffen langs de A12 tussen Duiven en Zevenaar. Volgens het Niewold Wildlife Infocentre in Doesburg is dat het laatste exemplaar dat in Gelderland leefde.

'Otter kon geen kant op'

De otter moest over de snelweg, omdat het tunneltje dat eronderdoor loopt, was afgesloten door een fuik om muskusratten te vangen. De Partij voor de Dieren wil weten hoe dit kon gebeuren en heeft daarom vragen gesteld aan de provincie.

Waterschap wist niets van de otter

Het Waterschap Rivierenland, dat het vangnet had geplaatst, zegt geen schuld te hebben aan de dood van de otter. De overheidsinstantie zegt zich te hebben gehouden aan de landelijke afspraken die gelden voor het plaatsen van fuiken. Bovendien wist Muskusrattenbeheer Rivierenland niet dat zich een otter in het gebied ophield. 'We zijn door betrokken instanties niet op de hoogte gesteld', schrijft het waterschap op de website.

Natuurorganisaties om de tafel

Om uit te zoeken wat er precies is gebeurd en welke aanvullende maatregelen in de toekomst kunnen worden genomen, is er volgende week woensdag overleg tussen ARK Natuurontwikkeling, de Zoogdiervereniging, Alterra en Waterschap Rivierenland. 'Zo kan bijvoorbeeld betere informatie-uitwisseling tussen de betreffende instanties helpen om ongelukken met uitgezette otters te voorkomen', aldus het waterschap.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!