Nieuws

Koning Willem-Alexander fietst rondje na opening Gazellefabriek in Dieren

DIEREN - Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een rondje gefietst op een van de nieuwste elektrische fietsen van Gazelle. Even daarvoor opende hij met een druk op de knop de nieuwe fabriek van de fietsproducent in Dieren.
Willem-Alexander werd opgewacht door honderden enthousiaste inwoners van Dieren.
Toen hij uit de auto stapte, zwaaide hij naar het publiek en liep hij door naar binnen. Een vrouw die hoopte een glimp van hem op te vangen zei tegen verslaggever Arjan Hoefakker op Radio Gelderland: 'Ik zag alleen zijn haren.'
In de nieuwe hal drukte Willem-Alexander op een rode knop waarmee de fabriek officieel werd geopend. Daarna kreeg de koning een rondleiding en reed hij op een van de nieuwste elektrische fietsen van het merk een rondje over de testbaan. 'Best wel
leuk eigenlijk', merkte hij in het voorbij rijden op.

'Elektrische fietsen hebben de toekomst'

Gazelle heeft de fabriek voor tien miljoen euro gebouwd en hoopt daarmee klaar te zijn voor de toekomst. Die toekomst zit met name in de verkoop van elektrische fietsen. Op dit moment is één van de drie fietsen die Gazelle produceert, elektrisch. 'Maar door de nieuwe fabriek wordt dat binnenkort één op de twee fietsen', zegt woordvoerder Ferdi Ertekin.

Rails van 1,6 kilometer

Het paradepaardje van de fabriek is de nieuwe lakkerij. Daar bewegen de fietsframes aan een rails van 1,6 kilometer. 'Het is vergelijkbaar met de auto-industrie', vertelt een trotse chef Toon Weekhout. Het proces is bijna helemaal geautomatiseerd, er komt bijna geen handwerk meer aan te pas.
In Dieren worden per dag 1000 tot 1500 fietsen geproduceerd. De productietijd van een fiets gaat door de automatisering terug van vijf naar 2,5 dagen. Desondanks werken er nog altijd 450 mensen bij Gazelle. Het bedrijf zit sinds 1892 in Dieren.

Open Huis

Zondag is het Open Huis bij Gazelle. Mensen moeten zich daar van tevoren opgeven. Die inschrijving is inmiddels gesloten. Vanwege veiligheidsoverwegingen kunnen er niet meer mensen naar binnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!