Nieuws

Marechaussee uit Culemborg 'zag geen kwaad' in lekken vertrouwelijke informatie

Drukte in de hal van Schiphol
Hij wist dat het niet mocht, maar zag er 'totaal geen kwaad in'. Een 35-jarige man uit Culemborg, wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee, gaf informatie uit de opsporingssystemen door aan zijn 28-jarige huisvriend en stond daarom woensdagochtend als verdachte in een omvangrijk drugsproces voor de rechtbank op Schiphol. © ANP
CULEMBORG - Hij wist dat het niet mocht, maar zag er 'totaal geen kwaad in'. Een 35-jarige man uit Culemborg, wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee, gaf informatie uit de opsporingssystemen door aan zijn 28-jarige huisvriend en stond daarom woensdagochtend als verdachte in een omvangrijk drugsproces voor de rechtbank op Schiphol.
Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van schending van zijn ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie. 'Stomverbaasd' was de Culemborger toen collega's van de marechaussee zich in de vroege ochtend van 6 mei vorig jaar bij zijn woning in Culemborg meldden, zei hij woensdag.

'Ik dacht dat ze een bloemetje kwamen brengen'

Hij had net een medaille gehad vanwege zijn 12,5-jarig dienstverband. 'Ik dacht eerst dat ze een bloemetje kwamen brengen. Maar ze brachten iets heel anders mee.'
Hij had als wachtmeester bij de afdeling grensbewaking toegang tot de geautomatiseerde systemen van de marechaussee en heeft toegegeven dat hij informatie doorspeelde aan zijn huisvriend.
De eerste keer ging het om openstaande boetes. Zijn huisvriend wilde weten of hij veilig op vakantie kon. Daarna volgde een reeks andere namen.
Voor de rechtbank zei de 35-jarige man dat zijn vriend steeds op de proppen kwam met het verhaal dat het ging om mensen met wie hij op vakantie zou gaan. 'Achteraf verbaast het mij ook dat ik daar nooit vraagtekens bij plaatste. Maar destijds ging er geen lichtje branden. Ik wist dat ik iets deed wat eigenlijk niet mocht, maar zag er totaal geen kwaad in.'

Smokkel van smaragden

Dat hij deel uitmaakte van een criminele organisatie is dan ook iets wat de Culemborger, die zegt nooit te zijn beloond voor zijn diensten, met klem van de hand wijst.
Hij kreeg daarin steun van zijn huisvriend, die benadrukte dat hij zijn vriend nooit heeft verteld waarvoor hij de informatie nodig had. De huisvriend ontkent zich met drugs te hebben beziggehouden, maar zegt veel regelwerk te hebben verricht voor de smokkel van smaragden.
In het proces rond vermeende cokesmokkel staan zes mensen terecht. De zaak tegen een zevende verdachte is aangehouden. Donderdag worden de strafeisen tegen de hoofdrolspelers bekend.