Nieuws

Rozendaal declareert relatief minste zorgkosten, Renkum kampioen van de bonnetjes

In Rozendaal wordt relatief het minst aan zorgkosten gedeclareerd, dat blijkt uit cijfers van Zorgprisma Publiek. Per saldo declareren inwoners van Renkum het meest.
ROZENDAAL - In Rozendaal wordt relatief het minst aan zorgkosten gedeclareerd, dat blijkt uit cijfers van Zorgprisma Publiek. Per saldo declareren inwoners van Renkum het meest.
Ook inwoners in de Achterhoek en de westkant van de Veluwe, zoals Ede en Barneveld declareren minder dan verwacht. Daartegenover staat dat in de regio Arnhem-Nijmegen en het Rivierengebied relatief meer wordt gedeclareerd.
De cijfers zijn berekend op verwachte declaratiekosten, gebaseerd op leeftijd en geslacht. Dit geeft een realistischer beeld dan puur de gedeclareerde kosten per inwoner; een gemeente met veel ouderen declareert veel meer dan een gemeente met weinig ouderen. De vergelijking met verwachte kosten neemt variabelen als geslacht en leeftijd mee.
Het beeld van 'gemeente die het minst declareert' verschuift als er wordt gekeken naar de feitelijke declaratiekosten, zonder rekening te houden met demografie. Dan blijkt dat een Barnevelder gemiddeld 300 euro minder declareert dan het landelijke gemiddelde van 2153 euro. Renkum is kampioen declareren, het gaf voor 2.564 euro aan zorgkosten op.
De cijfers zijn gebaseerd op de kosten in 2013