Nieuws

Petitie voor behoud rechtbank Zutphen

GroenLinks in Zutphen en Warnsveld is een petitie gestart voor het behoud van de rechtbank in Zutphen. Volgens de partij is de werkgelegenheid die de rechtbank biedt, onmisbaar voor de stad.
ZUTPHEN - GroenLinks in Zutphen en Warnsveld is een petitie gestart voor het behoud van de rechtbank in Zutphen. Volgens de partij is de werkgelegenheid die de rechtbank biedt, onmisbaar voor de stad.
GroenLinks Zutphen-Warnsveld stelt dat er de afgelopen jaren al veel justitiediensten uit Zutphen zijn verdwenen. Ook zegt de partij dat de minister van Veiligheid en Justitie eerder beloofde dat de stad kon rekenen op het behoud van een volwaardige rechtbank. Het vertrek van de rechtbank is slecht voor het imago van Zutphen als justitiestad, maar betekent vooral een groot verlies aan banen.
Volgens GroenLinks is Zutphen kwetsbaar door de ligging aan de rand van de krimpregio Achterhoek. Bovendien betekent het verdwijnen van de rechtbank ook dat bewoners weggaan die bijvoorbeeld verenigingen besturen.

Krimpregio

De initiatiefnemer van de petitie-actie vindt dat er niet alleen naar de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie moet worden gekeken, maar ook naar de effecten van de sluiting op de gemeenschap van Zutphen.
Als het kabinet de Achterhoek officieel benoemd tot krimpregio, dan zou behoud van werkgelegenheid bij de overheid juist meer voor de hand liggen, aldus de opstellers van de petitie van GroenLinks Zutphen-Warnsveld.