Nieuws

Eerste bussen met vluchtelingen in Apeldoorn aangekomen

APELDOORN - De eerste bussen met vluchtelingen zijn aangekomen bij de Americahal in Apeldoorn. De tijdelijke noodopvang gaat plaats bieden aan 400 vluchtelingen. De komende tijd komen er per dag zo'n 100 vluchtelingen bij. Dat zegt woordvoerder Jeanette Scholten van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA.
Het gaat om mensen uit Syrië en Eritrea, maar ook Iran, Irak en Afghanistan. Het gaat om alleenstaande mannen, omdat vanwege het gebrek aan privacy in de Americahal de locatie niet geschikt wordt geacht voor vrouwen en gezinnen.
De mannen worden welkom geheten en er worden groepjes geformeerd per nationaliteit. Daarna krijgen ze een pakket met dekens, lakens en handdoeken en krijgen ze de huisregels uitgelegd.
De asielzoekers blijven enkele dagen tot enkele weken in de Americahal, die tot 25 september beschikbaar is. Daarna stromen de vluchtelingen door naar andere locaties voor een gesprek met de Immigratiedienst. Tijdens het verblijf in Apeldoorn wordt gezorgd voor recreatie. Ruim 300 vrijwilligers hebben zich aangemeld om onder meer daarbij te helpen.

Zwaaien naar de camera

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA, is blij met de goede ontvangst in Apeldoorn. Ook de vluchtelingen leken blij om bij de Americahal te zijn. Sommigen zwaaiden naar de camera. Bij de aankomst werd er door jongeren wel een vuurwerkbommetje afgestoken, waar de arriverende vluchtelingen van schrokken.
Het COA vraagt belangstellenden uit de buurt om niet direct langs te komen. Op de website van het COA en van de gemeente Apeldoorn komt de komende dagen meer informatie daarover.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!