Nieuws

Eis drie jaar cel en tbs voor dodelijke steekpartij Tricht - 'Ik kreeg een blackout'

Justitie eist 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 30-jarige man die zijn moeder in mei vorig jaar zou hebben doodgestoken in Tricht. Dat bleek dinsdagmiddag voor de rechtbank in Arnhem.
TRICHT - Justitie eist 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 30-jarige man die zijn moeder in mei vorig jaar zou hebben doodgestoken in Tricht. Dat bleek dinsdagmiddag voor de rechtbank in Arnhem.
De man die wordt verdacht van de gewelddadige dood van zijn moeder in Tricht in mei vorig jaar, had zijn moeder al eerder geweld aangedaan. In 2007 duwde hij haar zo hard dat ze een beschadigde kruisband opliep.

Man communiceerde via briefjes met zijn ouders

Daarna werd de zoon, die volgens onderzoekers schizofreen en verslaafd aan drugs is, naar Zuid-Afrika gestuurd om af te kicken. Hij woonde ook een paar jaar op zichzelf, maar zijn ouders namen hem in 2012 weer in huis omdat hij zich vervuilde en verwaarloosde. In het ouderlijk huis aan de Lingedijk liepen de spanningen al snel weer op. De zoon zat dag in dag uit achter zijn computer op zijn slaapkamer. Hij blowde veel en leefde vooral 's nachts. Volgens de officier van justitie leefde hij als een kluizenaar, met zijn vrienden had hij ruzie gemaakt en zijn ouders spraken niet meer met hem. Ze communiceerden via briefjes en e-mails. Als ze elkaar wel spraken, liep het al snel op ruzie uit.

'Er moet een oerinstinct zijn geweest'

Zijn ouders wilden hem uit huis hebben, maar hij weigerde te vertrekken. Pogingen om hem gedwongen te laten opnemen strandden. De wijkagent en hulpverleners werden ingeschakeld, maar zonder resultaat. Daarop besloot het echtpaar hun zoon een ultimatum te stellen. Hij moest hun huis uit, anders zouden ze naar de rechter stappen. Hulpverleners hadden aangeraden de confrontatie op te zoeken en hem te 'triggeren'.
Op 1 mei vorig jaar kreeg de man ruzie met zijn moeder, een ruzie die haar fataal zou worden. 'Ze zei dat ik dood voor haar was. Dat was zo fucking cruel', zo heeft de verdachte tijdens een van de tien urenlange politieverhoren verklaard. 'Ik kreeg een blackout, en er moet een oerinstinct zijn opgetreden. Ik had mezelf niet onder controle.' Volgens justitie heeft de man zijn moeder drie keer met een mes gestoken. Haar lichaam wordt de volgende ochtend gevonden door haar slechthorende man, die vroeg naar bed was gegaan.

'Het systeem heeft mijn moeder doodgemaakt'

De verdachte zou na zijn daad het huis hebben verlaten in de Citroën van zijn ouders. Hij is gezien bij een coffeeshop in Culemborg en heeft gepind met zijn moeders betaalpas. Daarna koopt hij cocaïne bij ene Mo en vertrekt naar Duitsland. Daar wordt hij opgepakt.
De verdachte zegt dat hij zich nauwelijks iets kan herinneren van de bewuste avond. 'Ik heb allemaal zwarte gaten. Die heb ik misschien later bij de politie ingevuld. Mijn realiteitsbesef was klote. Het was allemaal zeer verwarrend.' In handgeschreven geschriften heeft de man zich ook over de dood van zijn moeder uitgelaten. 'Tilleke is niet mijn moeder, maar degene die dit lichaam heeft gemaakt', zo schreef hij. 'Hoe kan een dode iemand doodmaken? Dat kan niet. Het systeem Natuur en Energie heeft Tilleke doodgemaakt.'

Te weinig bewijs voor moord

Volgens deskundigen is de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Ze raden tbs met voorwaarden aan.Maar volgens justitie is de kans groot dat de man zich niet aan de voorwaarden zal houden. De officier van justitie eist daarom tbs met dwangverpleging en een gevangenisstraf van 3 jaar. Justitie wilde hem vervolgen voor moord, maar omdat te weinig bewijs is van voorbedachte rade wordt hij nu aangeklaagd voor doodslag.
De verdediging stelt dat ook voor doodslag te weinig bewijs is. De politie zou vanaf het begin de zoon als verdachte hebben gezien en andere scenario's te snel opzij hebben geschoven.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.