Nieuws

Zorgkantoor betaalt hoofdprijs voor huishoudelijke hulp

Zorgkantoren betalen tot 63 euro per uur voor huishoudelijke hulp aan zorgverleners als deze de dienst declareren als individuele begeleiding. Terwijl gemeenten thuiszorgmedewerkers om en nabij 20 euro per uur voor datzelfde schoonmaakwerk betalen.
ARNHEM - Zorgkantoren betalen tot 63 euro per uur voor huishoudelijke hulp aan zorgverleners als deze de dienst declareren als individuele begeleiding. Terwijl gemeenten thuiszorgmedewerkers om en nabij 20 euro per uur voor datzelfde schoonmaakwerk betalen.
Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Bij het zorgkantoor gaat het om een tarief dat betaald wordt uit een pgb van mensen die 24-uurszorg nodig hebben of permanent elders verblijven. Zorgkantoor VGZ legt uit: 'Een professional kan dan het maximum wettelijke tarief van 63 euro declareren. Maar het is altijd aan de budgethouder om te onderhandelen over een tarief en te kiezen wie welke zorg verleent.'
Het verschil tussen de bedragen wordt veroorzaakt door het etiketje. Bij de gemeente heet het huishoudelijke hulp en gaat het om financiering vanuit de WMO, bij het zorgkantoor heet het individuele begeleiding en wordt die betaald uit een ander potje: de Wet Langdurige Zorg. Terwijl de huishoudelijke werkzaamheden hetzelfde zijn.
Afgelopen jaar is er veel discussie geweest over de uurtarieven van huishoudelijke hulp. Sinds 1 januari heeft het Rijk een deel van de zorg overgeheveld naar gemeenten met minder geld. Die korten daardoor op de huishoudelijke hulp.

Medewerkers op straat

In sommige gevallen stoppen de gemeenten er zelfs mee waardoor thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen. Voor hen is het extra zuur dat het zorgkantoor voor de huishoudelijke hulp via de Wet Langdurige Zorg wordt geboden, drie keer zoveel uitkeert.
De individuele begeleider die door het zorgkantoor wordt betaald, begeleidt mensen die hun huis niet op orde kunnen houden, bij de schoonmaak. Vaak helpt de begeleider zelf mee. Overigens heeft hij of zij daarnaast andere taken die onder begeleiding vallen.
De vraag is of de thuishulp die onder het mom van begeleiding wordt gegeven, verschilt van de thuiszorg die door gemeenten wordt aangeboden. Want dan moeten cliënten ook steeds vaker meehelpen. Thuiszorgorganisaties leveren inmiddels emmers en doekjes af bij ouderen zodat ze in staat zijn zelf mee te poetsen.

Onderhandelen over tarieven

Een cliënt met een pgb is zelf verantwoordelijk voor het geld voor de zorg. Dat betekent ook dat cliënten zelf moeten onderhandelen over tarieven. Maar niet iedereen is daartoe in staat, zoals licht verstandelijke gehandicapten. Zij laten hun budget beheren door familie of een bewindvoerder.
Nu blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland dat bewindvoerders onderhandelingen vaak achterwege laten, omdat ze geen verstand hebben van de inhoud van de zorg. Voor individuele begeleiding staat een maximumtarief van 63 euro. Maar als een bewindvoerder zou onderhandelen kan deze prijs flink omlaag. Zeker als een begeleider ook huishoudelijke hulp levert.
Als een bewindvoerder door zou vragen welke zorg daadwerkelijk geleverd wordt, zou hij er achter komen dat in sommige gevallen huishoudelijke werkzaamheden tegen het maximale begeleidingstarief gedeclareerd wordt. Terwijl voor huishoudelijke hulp de zorgkantoren een tarief van 22,50 hanteren.
Bram van Vegchel, bestuurslid van de Branchevereniging voor Bewindvoerders en Inkomensbeheerders erkent dat bewindvoerders in de praktijk niet onderhandelen over de zorgtarieven.

Notaris weet van niets

‘Kun je van een bewindvoerder met een financieel/juridische achtergrond - soms gaat het om notarissen of advocaten - wel verwachten dat hij kan inschatten of de zorgvraag aansluit bij de geleverde zorg? Daar hebben bewindvoerders niet voor geleerd.’
Volgens van Vegchel vragen bewindvoerders vaak niet door als het de inhoud van de zorg betreft. ‘Een bewindvoerder weet niet dat bij begeleiding ook huishoudelijke hulp zit. Dat zou wel moeten want 63 euro per uur voor schoonmaakwerk is natuurlijk erg veel.’
Tweede Kamerlid Sjoerd Potters van de VVD vindt dat bewindvoerders alles op alles moeten zetten om de zorg efficiënt in te kopen. 'Een bewindvoerder moet onderhandelen en de beste zorg inkopen voor een goede prijs. Hoe lager de prijs, hoe meer geld er over blijft voor andere zorg die vaak ook zo nodig is.'
Hij vergelijkt dat met ouders die voor hun kind het pgb-budget beheren. 'Zij onderhandelen toch ook zodat het budget maximaal wordt besteed? Dat moet een bewindvoerder die geen familie is, ook doen.’
Van Vegchel vindt het niet terecht dat de verantwoordelijkheid voor de tarieven en de inhoud van de zorg bij bewindvoerders worden neergelegd. 'Het is niet realistisch om bewindvoerders deze verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven. Er zou een professional bij betrokken moeten worden zoals een mentor die de zorg controleert en in de gaten houdt. Die moet je inhuren en dat kan niet uit gezien het bedrag bewindvoerders krijgen voor het beheren van een pgb.’
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt het raar dat er 63 euro per uur gevraagd kan worden voor huishoudelijke hulp. 'Er worden nu zoveel mensen ontslagen in de thuiszorg die veel minder verdienen voor hetzelfde werk. Het moet ook expliciet in de zorgovereenkomst staan dat er huishoudelijke hulp wordt verleend, zodat bewindvoerders het kunnen zien.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl