Nieuws

Burgemeester over ondergelopen parkeergarage Nijmegen: 'Het is te vroeg voor de schuldvraag'

NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls wil zich nog niet buigen over de vraag wie er schuldig is aan het onderlopen van de parkeergarage aan de Irene Vorrinkstraat in Nijmegen. Na het stormachtige weer in de nacht van zondag op maandag zijn ongeveer 130 auto's uit die parkeergarage waarschijnlijk total loss.
Er gaan verschillende verhalen rond over de oorzaak van de ondergelopen parkeergarage. Zo zou een pomp al weken stuk zijn, waardoor het water niet goed kon worden weggepompt. Volgens sommige bewoners komt het door de werkzaamheden van bouwbedrijf BAM. Dat bedrijf is bezig met het bouwen van een nieuwe flat aan de rand van de parkeergarage. Daarbij zou een tijdelijke dijk zijn aangelegd die het zondag zou hebben begeven.

'Kunnen we ook accepteren dat we er soms niks aan kunnen doen?'

Maar volgens burgemeester Bruls is het veel te vroeg voor de vraag wie er schuldig is. 'Het verbaast me altijd hoe snel men kijkt naar de overheid. Kunnen we ook eens accepteren dat er situaties zijn waar we met zijn allen niks aan kunnen doen?' Daarmee doelt de burgemeester op het noodweer. Hij zet wel vraagtekens bij het feit dat er wel vaker zware regenval is en er dan nooit iets fout is gegaan in Hatert. 'Het is wel frappant dat er nu gebouwd wordt en er ineens iets misgaat. Daar moeten we eerst maar eens naar kijken.'
'Als er mensen zijn die vinden dat er iemand schuldig is voor het total loss raken van hun auto en daar iemand voor aansprakelijk willen stellen, moeten dat maar doen', zo zei Bruls dinsdagmiddag.

Geen noodopvang nodig

Door de ondergelopen parkeergarage is de lift van de flat tijdelijk buiten werking. Sommige bewoners zijn niet mobiel genoeg om van de trap gebruik te kunnen maken. Daardoor kunnen zij de deur niet uit. Maar volgens de gemeente is noodopvang niet meer nodig voor de bewoners. 'De lift wordt vandaag gerepareerd, of is al gerepareerd. Er is wel rekening mee gehouden dat er noodopvang had moeten komen. Daar waren dus ook voorzieningen voor', zegt Bruls.