Nieuws

Miljoenentekort geflopt bedrijventerrein; verhoudingen Oldebroek, Hattem, Heerde verziekt

HATTEMERBROEK - 'De provincie moet ingrijpen', aldus bestuurskundige Michiel de Vries van de Radboud Universiteit. Volgens hem is de politieke situatie in de noordelijkste gemeentes van Gelderland onhoudbaar aan het worden. Oorzaak: een gezamenlijk bedrijventerrein van Hattem, Heerde en Oldebroek.
Het terrein met de naam H2O, bij knooppunt Hattemerbroek, bestaat nu zo'n 10 jaar en heeft nog geen cent opgeleverd. Sterker nog: tot nu toe is er ruim 2 miljoen verlies ingeboekt. Terwijl het op termijn 74 miljoen had moeten opleveren. Het grootste probleem is dat de drie gemeenten niet op één lijn kunnen komen.

Wethouder met drie petten op

De wethouders die het bedrijventerrein in hun portefeuille hebben zijn ook commissaris van het bedrijventerrein. Onlangs is de enige onafhankelijk bestuurder van H2O ontslagen en heeft wethouder Westerbroek van Oldebroek die taak er bijgenomen. Hij heeft dus drie petten op. Hij is wethouder, commissaris en heeft de taken van de onafhankelijk bestuurder overgenomen. Bestuurskundige De Vries noemt de situatie gekscherend: 'Hé ikke, ik moet informatie geven aan ikke.”

Mondjesmaat openheid van zaken

Gemeenteraadsleden worstelen ook met deze constructie, omdat de wethouders maar mondjesmaat openheid van zaken kunnen geven. De wethouders zijn bang de bv te schaden en kunnen in het openbaar geen gevoelige informatie verstrekken.

In strijd met de gemeentewet

De Vries zegt dat deze constructie in strijd is met de gemeentewet die voorschrijft dat een wethouder geen schadelijke nevenactiviteiten mag hebben. Daarnaast zijn door de lage opbrengsten de onderlinge verhoudingen op scherp komen te staan. En dat voor een project dat ooit een schoolvoorbeeld was van 'intergemeentelijke samenwerking.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!