Nieuws

Bedrijventerrein H2O Oldebroek: van gouden idee naar hoofdpijndossier

Iedereen is het erover eens. Bedrijventerrein H20 bij knooppunt Hattemerbroek is de perfecte locatie voor een bedrijventerrein. Toch is na tien jaar slechts twee procent van de grond verkocht. Bevriende gemeentes zijn vijanden geworden. Wethouders hebben 'nevenactiviteiten die volgens de wet niet gewenst zijn'.
HATTEMERBROEK - Iedereen is het erover eens. Bedrijventerrein H20 bij knooppunt Hattemerbroek is de perfecte locatie voor een bedrijventerrein. Toch is na tien jaar slechts twee procent van de grond verkocht. Bevriende gemeentes zijn vijanden geworden. Wethouders hebben 'nevenactiviteiten die volgens de wet niet gewenst zijn'.
Heerde, Hattem en Oldebroek, samen goed voor slechts 50.000 inwoners, hebben een stuk grasveld dat alleen maar meer en meer geld kost. Het eerste verlies van 2,5 miljoen is al ingecalculeerd. Hoe een gouden idee veranderde in een hoofdpijndossier.
Door Ruben van der Scheer en Ellen Kamphorst

Kostbaar grasveld, pijnlijk dossier

Kilometers grasveld, de snelwegen A50 en A28 binnen handbereik. Bedrijventerrein H20 is meer dan klaar om in gebruik genomen te worden. 98 procent van de grond is nu in handen van vogels, ooievaars, merels, spreeuwen. Helaas leveren die gebruikers geen geld op, want de grond moet 72 miljoen euro opbrengen. Op dit moment, 10 jaar na de oprichting staat de teller op 1,5 miljoen.
De gemeentes staan samen voor 39 miljoen euro garant. Dit jaar is al 2,5 miljoen op de gronden afgeschreven, een verliespost waar de gemeenten -en uiteindelijk de inwoners- voor opdraaien. Het gaat om enorme bedragen voor kleine gemeentes. En de vraag is of het daar bij blijft.

Verziekte verhoudingen

Drie ooit bevriende gemeentes hebben nu forse meningsverschillen, gemeenteraden wantrouwen de intenties van de buurgemeenten. Dat wordt tijdens openbare raadvergaderingen openlijk geroepen. Gert Kers van de ChristenUnie in Hattem: “Heerde heeft haar eigen agenda, dat is een probleem. Oldebroek aarzelt bij het vaststellen van het bestemmingsplan. Het lijken wel drie kleine kleutertjes.” GroenLinks in Heerde zegt dat ze wil weten wat het kost om uit H2O te stappen, aldus fractievoorzitter Silvia van Amerongen ” Zo kunnen we niet verder, deze maand moet duidelijk worden wat de toekomst is van H2O, zo kan het niet langer.”
Veel onrust is ontstaan in de verschillende gemeenteraden toen het Heerdese bedrijf Euroma aangaf naar H2O te willen verhuizen. “Er is plek zat, toch zitten ze er nog steeds niet," zegt PvdA raadslid Bert-Jan Dokter die vreest voor achterkamertjes. “Wat is er nou in de bv H2O aan de hand dat Euroma wel naar H2O wil, maar niet mag. Omdat heel veel informatie binnen de bv blijft, kan ik als raadslid amper overzien wat de werkelijkheid is. Ik kan mijn achterban niet uitleggen waarom H2O tot nu toe maar niet wil slagen, daar word ik wantrouwend van.”

Informatievoorziening

Daarnaast worstelen de volksvertegenwoordigers met de geheime en openbare informatie. In alle drie gemeenteraden zijn er vraagtekens over hoe de informatiestromen lopen en het lijkt erop dat in alle drie gemeenteraden informatie verschillend wordt gedeeld. Een rapport over het terrein in de ene gemeente is soms wel openbaar en in de andere gemeente niet. Raadslid Bert-Jan Dokter worstelt met de informatievoorziening: “Ik weet veel over H2O, maar het ene is vertrouwelijk en het andere openbaar. Ik snap dat sommige stukken geheim zijn, je wil geen bedrijfsgevoelige informatie lekken, maar de vertrouwelijke informatie die ik heb, strookt steeds minder met de openbare.”
Petjesdans
Wat de informatievoorziening nog lastiger maakt, is de dubbelrol van de wethouders. Het bedrijventerrein is namelijk een bv. De drie gemeenten zijn aandeelhouders en worden vertegenwoordigd door de burgemeester. Er is een directeur en er zijn vier commissarissen. Eén is onafhankelijk, de andere drie commissarissen zijn wethouders uit de drie gemeenten die H20 in hun portefeuille hebben. Afgelopen jaar zijn de directeur en de onafhankelijk commissaris ontslagen. Het ontslag is nog onder de rechter, de betrokkenen willen niet vertellen wat de reden voor het ontslag is. Een bv moet een bestuurder hebben en dus is de wethouder van Oldebroek naast commissaris nu ook bestuurder. Hij heeft dus drie verschillende petten op.
“Dit is een constructie vol nevenactiviteiten die volgens de wet niet gewenst is,” Bestuurskundige Michiel de Vries vindt de constructie een gedrocht, want wie spreekt nou wie aan op zijn verantwoordelijkheid “ Hé ikke, ik moet informatie geven aan ikke.” Volgens de Vries moet de provincie ingrijpen, zeker nu de verhoudingen slecht zijn. “Het lijkt erop dat de gemeenten te klein zijn, er is maar één oplossing. Herindelen, samenvoegen. Dan ben je van al deze problemen af.”
Miljoenentekort
Vijftig hectare grond die 74 miljoen moet opleveren. Ondertussen is slechts 2% van de grond verkocht en de eerste verliezen ingeboekt. Omroep Gelderland heeft financieel experts naar de accountantsverslagen laten kijken en kan niet achterhalen hoe groot de financiële risico's zijn voor de drie gemeenten en hun 50.000 inwoners. De gemeente Oldebroek zegt rekening te houden met 1,3 miljoen euro in hun jaarrekeningen. De vraag is of dat genoeg is.
Omroep Gelderland sprak met raadsleden, betrokkenen, deskundigen, maar niet met de wethouders. De wethouder van Oldebroek wilde uiteindelijk toch niet geïnterviewd worden en annuleerde de afspraak. Eén van zijn ambtenaren beantwoordde een deel van onze vragen per mail. De voormalig bestuurder vecht zijn ontslag aan en wil nog niet reageren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!