Nieuws

Curator: directeur failliete klimaatwinkel Het Groene Hert Nijmegen moet tonnen terugbetalen

De directeur van de Nijmeegse klimaatwinkel Het Groene Hert wordt persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement van de winkel in 2013.
NIJMEGEN - De directeur van de Nijmeegse klimaatwinkel Het Groene Hert wordt persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement van de winkel in 2013.
Curator Artjan de Putter die het faillissement in onderzoek heeft, verwijt de directeur onbehoorlijk bestuur. Dit betekent dat de curator hem verantwoordelijk stelt voor een schuld van 300.000 euro.
De klimaatwinkel kwam destijds in opspraak, omdat het Nijmeegse college van B en W in het geheim een lening van 100.000 euro had verstrekt. De gemeenteraad kwam hier pas na het faillissement, een half jaar later, achter.

Groen gezicht

De toenmalige milieuwethouder Jan van der Meer wilde met de klimaatwinkel Nijmegen een groen gezicht geven. Er konden energiezuinige producten worden gekocht en de winkel gaf informatie en advies op het gebied van duurzaamheid.
Eind 2012 vroeg de directeur wegens financiële problemen een lening van 100.000 euro aan het college. Met de lening die in januari werd verleend zou de winkel volgens de wethouder het jaar 2013 kunnen overbruggen. Maar desondanks ging de winkel al in mei failliet.

Was de lening terecht?

De grote vraag is nog steeds of het college bij het verstrekken van de lening al had kunnen weten dat de klimaatwinkel er financieel te slecht voor stond om het te kunnen redden.
De curator heeft onderzocht of Het Groene Hert de lening had mogen aannemen en of de winkel van tevoren al had kunnen weten dat terugbetalen onmogelijk zou zijn. Ook bekijkt de curator of het college juist is geïnformeerd door de directeur.
Of de lening terecht is verstrekt en waar het geld aan is besteed, wil de curator nog geen uitspraken over doen. 'Of het al voor de lening slecht ging met het bedrijf, kan ik nog niet zeggen, omdat dit politieke consequenties kan hebben. De lening is in ieder geval verwerkt in de schuld van 300.000 euro. En deze zal terugbetaald moeten worden.'
De directeur verklaarde eerder aan Omroep Gelderland dat de lening is opgegaan aan het betalen van openstaande rekeningen van 2012. 'De lening was er niet om 2013 goed te maken', was zijn uitleg.

Prognoses te gunstig

Fractievoorzitter Hans van Hooft van de SP voerde destijds fel oppositie en is er nog steeds van overtuigd dat de lening nooit verstrekt had moeten worden. 'De prognoses van de winkel waren destijds zo rooskleurig, dat een lening begin 2013 helemaal niet nodig was.
'Toen de directie aangaf dat die lening zeer noodzakelijk was, gaf ze feitelijk aan dat er van haar eigen prognoses helemaal niks klopte. Het toenmalig college heeft hier niet doorheen geprikt en heeft vervolgens een ton in een failliet bedrijf gestoken.'

Totale schuld: 600.000 euro

De directeur was niet alleen directeur van de klimaatwinkel, maar ook van Stichting SOM, het educatieve projectbureau van Het Groene Hert. Hij wordt voor dat bedrijf ook nog eens voor een bedrag van 300.000 euro aansprakelijk gesteld.
De curator heeft in ieder geval vastgesteld dat er geen vermogen is overgezet van beide stichtingen naar een bankrekening van een derde. Wel is er destijds nog geld gestort van Stichting SOM naar Het Groene Hert.

Schikking of onbehoorlijk bestuur?

Of de totale schuld van 600.000 euro (Het Groene Hert en SOM) ook daadwerkelijk terugbetaald gaat worden is de vraag. 'Het kan zijn dat we tot een schikking komen en anders zal de rechter bepalen of er sprake is van onbehoorlijk bestuur', aldus de curator.
Volgens de curator is uit zijn onderzoek nu in ieder geval gebleken dat de directeur zijn taak niet goed heeft vervuld. Of dit door een gebrek aan kennis komt of door opzet is nog onderwerp van gesprek.
Het is nu aan de directeur om te reageren op de conclusie van de curator. Voor Omroep Gelderland was hij maandag niet bereikbaar om zijn reactie te geven.
Van Hooft van de Nijmeegse SP is in ieder geval blij dat de curator er scherp op zit. 'De rechter zal het uiteindelijke oordeel vellen. Dat kan nog lang duren en dan moeten we kijken of Nijmegen het geld nog terug gaat krijgen.'