Nieuws

KNMI trekt code oranje in, overlast in Gelderland valt mee

Felle regenbuien in Gelderland hebben maandag aan het eind van de middag en aan het begin van de avond voor weinig problemen gezorgd. Het KNMI heeft code oranje inmiddels ingetrokken. © ANP
ARNHEM - Felle regenbuien in Gelderland hebben maandag aan het eind van de middag en aan het begin van de avond voor weinig problemen gezorgd. Het KNMI heeft code oranje inmiddels ingetrokken.
In eerste instantie dacht het KNMI dat het flink zou gaan spoken in Gelderland. Daarom werd er rond 15:30 uur opgeschaald naar code oranje, maar uiteindelijk bleken de onweersbuien niet zo extreem als in de nacht van zondag op maandag.
In het Rivierengebied is het rustig gebleven. 'Er is hier een paar millimeter regen gevallen', zegt een woordvoerder van de gemeente Zaltbommel. In andere delen van de provincie kwam het met bakken uit de hemel, maar nergens zijn er noemenswaardige problemen ontstaan. Wel is het Waterschap Rivierenland druk om al het water van de afgelopen dagen weg te pompen.

Zwaarste avondspits van het jaar

De avondspits is drukker dan normaal verlopen. 'Met ruim 300 kilometer om 17.40 uur was het drie keer drukker dan normaal en ook de drukste maandag-avondspits van het jaar. De drukste maandagavond tot nu toe was op 18 mei met 256 kilometer', aldus de VerkeersInformatieDienst.
Tussen Den Bosch en Wijchen reden maandagavond geen treinen na blikseminslag.

Een mooi plaatje

Sommige mensen konden niet wachten voordat de bliksem aan de hemel te zien is. De regisseur van de film 'De Nieuwe Wildernis' zat klaar op de Veluwe. Hij maakt momenteel een serie korte films over de De Hoge Veluwe.
De leerlingen van de basisschool De Hoge Hof in Kapel Avezaath moesten gymmen in een gymzaal waarvan het dak lekte. Gevolg was, dat de vloer voor driekwart bedekt was met water.
De docent had hiervoor een creatieve oplossingen: de leerlingen speelden mini-trefbal. En moesten leren slootje springen. Niet over het water trouwens, maar over matten.

Een dag eerder ook al hevig noodweer

In de nacht van zondag op maandag werd Gelderland ook al getroffen door hevig noodweer. Bij de drie brandweerregio's in de provincie kwamen honderden telefoontjes binnen vanwege wateroverlast en stormschade. Het onweer hield met name huis rond Nijmegen en Apeldoorn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!