Nieuws

Rechtbank Zutphen krijgt minder taken, gerechtshof blijft in Arnhem

Rechtbank Zutphen
De rechtbank in Zutphen wordt flink uitgekleed. Dat staat in het meerjarenplan van de Raad voor de Rechtspraak. Het gerechtshof blijft wel in Arnhem. Er werd gevreesd dat het hof naar Zwolle zou vertrekken, maar dat gebeurt niet.
ARNHEM - De rechtbank in Zutphen wordt flink uitgekleed. Dat staat in het meerjarenplan van de Raad voor de Rechtspraak. Het gerechtshof blijft wel in Arnhem. Er werd gevreesd dat het hof naar Zwolle zou vertrekken, maar dat gebeurt niet.
Wie voor een ingewikkelde strafzaak normaal gesproken in Zutphen naar de rechter zou moeten, zal voortaan verder moeten reizen. In Zutphen wordt het aantal strafzaken beperkt. Binnen vijf jaar zullen in Zutphen alleen nog zaken worden gehouden waarbij mensen nog niet in voorarrest zitten, en waarbij slechts één rechter zich over de zaak buigt (zogeheten politierechterzaken). Als meer rechters zich over de zaak moeten buigen, wordt dat in Arnhem gedaan.

Steeds meer rechtszaken via internet

Familie- en bestuursrechtelijke zaken vinden nog wel plaats in Zutphen. Ondanks bezuinigingen gaat de kwaliteit van het rechterlijke werk niet achteruit, zo verzekert de Raad voor de Rechtspraak. De raad meent dat de maatregelen, die vorige week al uitlekten via de Orde van Advocaten, onder meer moeten leiden tot minder werkdruk voor de rechters.
Rechtszaken op het gebied van civiel recht en bestuursrecht kunnen vanaf volgend jaar ook, met uitzondering van de zitting zelf, steeds vaker via internet worden gevoerd.

Zutphen niet blij met plannen

Het gerechtshof in Arnhem krijgt er op termijn taken bij. Binnen vijf jaar zullen de Flevolandse en Zwolse appelzaken niet meer in Leeuwarden worden gehouden, maar in Arnhem. Lange tijd werd gevreesd dat het hof uit Arnhem zou verdwijnen. Er is achter de schermen druk gelobbyd.
Burgemeester Gerritsen van Zutphen liet dit weekend al weten dat hij ontstemd is over de ontmanteling van de rechtbank in zijn stad. Wat deze plannen van de Raad voor de Rechtspraak betekenen voor het aantal banen in Zutphen is nog niet bekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!