Nieuws

Zoutzuurlek Mook gedicht; geen gevaar voor Gelderland

Het zoutzuur dat maandagochtend lekte uit een tankwagen op een bedrijventerrein in het Limburgse Mook onder Nijmegen, heeft geen grote problemen opgeleverd voor Gelderland. Het gaatje is inmiddels gedicht.
MOOK - Het zoutzuur dat maandagochtend lekte uit een tankwagen op een bedrijventerrein in het Limburgse Mook onder Nijmegen, heeft geen grote problemen opgeleverd voor Gelderland. Het gaatje is inmiddels gedicht.
De tankwagen, die was geladen met zo'n 20 kuub zoutzuur, stond geparkeerd bij metaalbedrijf Coatinc aan de Bovensteweg. De scheur van 'slechts' 2 centimeter ontstond tijdens het lossen van de lading. Eerder ging de brandweer uit van een scheur van 30 centimeter.
De brandweer besproeide het zoutzuur, waardoor de gifwolk neersloeg in de directe omgeving van de tankwagen. Alleen voor omwonenden gold dat zij ramen en deuren gesloten moesten houden.
Uit voorzorg was de N271 bij Mook lange tijd in beide richtingen afgesloten. Het treinverkeer tussen Molenhoek en Cuijk was op last van de politie stilgelegd.

Gemeente houdt vinger aan de pols

De gemeente Mook en Middelaar houdt de vinger aan de pols bij het bedrijf naar aanleiding van eerdere klachten van omwonenden, enkele jaren geleden, over geluidsoverlast en 'blauwe walm' die incidenteel te zien zou zijn. De omwonenden drongen in 2013 in een petitie aan op meer onderzoek.
De kwestie werd in de gemeenteraad besproken in januari 2014, onder meer op basis van vragen van GroenLinks over zowel het geluid, veroorzaakt door ventilatoren, als de blauwe damp. Wethouder Van den Berg zei bij die gelegenheid dat het bedrijf per brief is gevraagd de overlast door de ventilatoren te beperken door ze om 23.00 uur uit te zetten. Omdat de geluidsoverlast binnen de normen valt, is een en ander niet af te dwingen maar afhankelijk van de goede wil van het bedrijf, aldus Van den Berg die aangaf dat het bedrijf de ventilatoren 's avonds om 23.00 uur inderdaad afzet.
Ook de door de omwonenden gemelde blauwe damp, afkomstig van een loogbad met natronloog, zou - aldus de wethouder destijds - in de gemeten concentraties onschadelijk zijn.
Foto's: Robert Janssen, L1
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!