Nieuws

Noodweer teistert Gelderland: wateroverlast en branden

ARNHEM - Het noodweer dat afgelopen nacht over Gelderland trok heeft veel schade aangericht. Weerinstituut KNMI had vanwege de zware onweersbuien code oranje afgegeven, een waarschuwing voor extreem weer.
Op de Irene Vorrinkstraat in Nijmegen brak door de hevige regenval een dammetje bij een vijver door. Een parkeergarage van een flat is daardoor blank komen te staan. Zo'n 100 auto's staan tot aan de spiegels onder water. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om het water versneld af te voeren.

Brand door blikseminslag

Op meerdere plekken zorgden blikseminslagen voor brand. In Terwolde (gemeente Voorst) werd molen De Ooievaar getroffen. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving konden niet voorkomen dat de molen volledig in vlammen op ging.
Ook in het Achterhoekse Laren brak na een blikseminslag brand uit. Het vuur woedde in de rieten kap van een woning. De woonboerderij bleef grotendeels intact, doordat brandweerlieden een groot deel van het riet weghaalden.
Volgens woordvoerder Andre Meilink van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft de alarmcentrale van de brandweer overuren gedraaid. 'Er kwamen continu telefoontjes binnen. Dan praat je over wateroverlast en bomen die op huizen zijn gevallen', sprak hij op Radio Gelderland:

'Zet je spullen hoog en droog'

In delen van de Betuwe en het Rivierengebied viel extreem veel regen. In Zaltbommel ging het volgens Weeronline zelfs om 80 millimeter neerslag in 24 uur. 'Die hoeveelheid valt normaal in een hele augustusmaand', aldus de weersite. De gemeente Zaltbommel sloeg alarm op Twitter. Inwoners werden gewaarschuwd waardevolle spullen 'hoog en droog' te zetten. 'Het riool staat vol, de gemalen draaien op volle kracht', aldus de gemeente.

Hagelstenen zo groot als pingpongballen

Naast de hevige regenval kwamen in Zaltbommel hagelstenen uit de lucht vallen, bijna zo groot als pingpongballen. Het verkeer op de A2 kwam daardoor korte tijd helemaal stil te staan. Ook op de A50 waren de buien zo heftig dat automobilisten niet verder konden rijden.

Waterballet in Parkenschool Apeldoorn

De Parkenschool in Apeldoorn kampte met wateroverlast, Door het noodweer stonden meerdere ruimtes blank. Afgelopen winter had de school hetzelfde probleem.
Tijdens de zomervakantie is het hele schoolplein opengebroken om een nieuw buizensysteem aan te leggen, maar dat heeft dus niet geholpen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!