Nieuws

Personeel van rechtbanken in Gelderland hoort of hun banen blijven bestaan

Het personeel van de rechtbanken in Gelderland hoort maandag hoe de toekomst van deze rechtbanken eruit ziet en of hun banen blijven bestaan. De Raad voor de Rechtspraak presenteert dan het bezuinigingsplan. Vooral voor de rechtbank in Zutphen en het Gerechtshof in Arnhem zal het plan duidelijkheid geven over de toekomst.
ARNHEM - Het personeel van de rechtbanken in Gelderland hoort maandag hoe de toekomst van deze rechtbanken eruit ziet en of hun banen blijven bestaan. De Raad voor de Rechtspraak presenteert dan het bezuinigingsplan. Vooral voor de rechtbank in Zutphen en het Gerechtshof in Arnhem zal het plan duidelijkheid geven over de toekomst.
De Raad voor de Rechtspraak heeft de opdracht gekregen om 120 miljoen euro te bezuinigen. Eerder heeft de Raad laten weten dat er 'niet wordt getornd aan de 32 zittingsplaatsen in Nederland. Door modernisering en digitalisering ontstaat er in de toekomst wel een andere behoefte aan huisvesting'. De woordvoerder van de Raad voor Rechtspraak liet in het midden of alle bestaande gebouwen open blijven.
De Orde van Advocaten in Overijssel zegt dat de Raad voor de Rechtspraak zeven rechtbanken in het land wil sluiten. In onder meer Zutphen en Almelo worden, volgens advocaat Rob Oude Breuil van de Orde van Advocaten, vanaf 2016 alleen nog wat kleine juridische geschillen afgehandeld. 'En dat kan wel in een gehuurd zaaltje.'

Onacceptabel en onbehoorlijk

Burgemeester Arnold Gerritsen van de gemeente Zutphen zet zich al maandenlang in voor behoud van de rechtbank voor zijn gemeente. Zaterdag stelde de burgemeester in een persverklaring dat hij ervan uitgaat dat een groot deel van de taken van de rechtbank Zutphen worden overgeheveld naar de rechtbank Arnhem. 'Onacceptabel en onbehoorlijk', noemt Gerritsen dat. 'Zutphen is de afgelopen jaren al zwaar getroffen is door het vertrek van Justitiediensten. Dat feit is, na de nodige acties vanuit Zutphen, door het ministerie van Veiligheid en Justitie ook onderkend.'
Dat de rechtbank in Zutphen ontmanteld wordt, is volgens een woordvoerder van de gemeente Zutphen een veronderstelling van de burgemeester, gebaseerd op geluiden die hij opvangt over de toekomst van de rechtbank in Zutphen. De burgemeester heeft maandag een overleg met de president van de rechtbank Arnhem. In dat gesprek wordt de inhoud van het bezuinigingsplan van de Raad voor de Rechtspraak met hem gedeeld.

Ook duidelijkheid voor Hof Arnhem

Er is ook sprake van verhuizing van het Gerechtshof in Arnhem naar Zwolle. Ook daar zal maandag meer duidelijkheid over komen. De burgemeesters van Arnhem en Zutphen vrezen voor een groot verlies aan banen als de gerechtsinstellingen uit hun steden verdwijnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!