Nieuws

Hoe klinkt een hitsig mannetjeshert?

Wie doet het beste het geluid van een bronstig edelhert na?
Wie doet het beste het geluid van een bronstig edelhert na? Dat wordt zondagmiddag duidelijk op het Open Nederlandse Kampioenschap Burlen dat voor de derde keer gehouden wordt in het Nationale Park De Hoge Veluwe.
HOENDERLOO - Wie doet het beste het geluid van een bronstig edelhert na? Dat wordt zondagmiddag duidelijk op het Open Nederlandse Kampioenschap Burlen dat voor de derde keer gehouden wordt in het Nationale Park De Hoge Veluwe.
Vorig jaar klonk dat zo...
Tijdens de bronsttijd van de edelherten, proberen de herten tegenstanders en hinden te imponeren door te burlen. Het burlen is een imponerend geluid dat wel wordt omschreven als iets dat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit. De herten laten met hun bronstroep weten dat ze wil vechten voor een harem.

Imiteren

Sommige natuurliefhebbers bootsen de bronstroep na om een edelhert naar zich toe te lokken. Op het NK wordt bepaald wie dat het allerbeste kan en zich een jaar lang Nederlands Kampioen Burlen mag noemen. Toeschouwers kunnen dit jaar ook voor het eerst in de prijzen vallen als ze meedoen aan een publieksquiz over het edelhert.