Nieuws

Ruim 500 slachtoffers Dodenspoorweg vereeuwigd: 'eindelijk wordt mijn vader genoemd'

ARNHEM - 519 Nederlanders kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om toen zij onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken aan de 'Dodenspoorweg' Pakan Baroe op Sumatra. Nooit werden zij groots herdacht. Zaterdag kregen de slachtoffers een namenmonument op het Arnhemse landgoed Bronbeek.
Eindelijk, eindelijk wordt hij genoemd', zei Jenny Vegter zaterdag geëmotioneerd, als dochter van een spoorwegveteraan. 'Hij was 37 toen hij overleed. 70 jaar na dato wordt nu eindelijk zijn naam genoemd.'
De slachtoffers van de Pakan Baroe Spoorweg kregen niet zoveel bekendheid als de slachtoffers die aan de beruchte Birma-spoorlijn werkten. Dat begrijpen de nabestaanden niet. 'Deze herdenking is misschien een beetje verwaarloosd, toch zijn er heel veel doden gevallen. Het is goed dat er nu aandacht aan besteed wordt, het is namelijk belangrijk om de historie te leren kennen', zegt spoorwegveteraan Guus Eeckhout.

Donner sprak tijdens ceremonie

Oud-minister Piet Hein Donner was aanwezig bij de herdenkingsceremonie. Hij sprak in zijn hoedanigheid als president van de Oorlogsgravenstichting. Hij zag toe hoe de namen van alle slachtoffers werden voorgelezen. Twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen van slachtoffers onthulden een stuk rails waar de namen van de slachtoffers op de dwarsliggers gegraveerd zijn.