Nieuws

Rechter onderzoekt of er sprake is van pgb-fraude bij zorgverlener uit Tiel

Kayleigh van Doornik uit Tiel heeft een geschil met zorginstelling Job Lanceer.
Heeft de zorgverlenende instelling Job Lanceer uit Tiel wel of geen fraude gepleegd? Dat is de vraag waar de rechter zich over gaat buigen. Vrijdag werden beide partijen gehoord.
TIEL - Heeft de zorgverlenende instelling Job Lanceer uit Tiel wel of geen fraude gepleegd? Dat is de vraag waar de rechter zich over gaat buigen. Vrijdag werden beide partijen gehoord.
De 21-jarige Kayleigh van Doornik uit Tiel is licht verstandelijk gehandicapt en zegt weinig tot geen zorg te hebben gekregen van Stichting Job Lanceer. Job Lanceer, vertegenwoordigd door bestuursvoorzitter Cok van den Heuvel, zegt vaak 12 uur per dag te hebben gezorgd voor Kayleigh.
Inzet: 18.000 euro. Dat is het bedrag dat Kayleigh van zorgkantoor VGZ terug moet terugbetalen, omdat volgens het zorgkantoor Job Lanceer niet de juiste zorg heeft geleverd. Omdat Kayleigh als pgb-houder verantwoordelijk is voor de uitgaven van het persoonsgebonden budget krijgt zij uiteindelijk de rekening.

Hoe het begon

Kayleigh heeft een persoonsgebonden budget waar ze zelf zorg mee in kan kopen. Rondom de jaarwisseling van 2012 en 2013 heeft ze drie maanden zorg gehad van Job Lanceer: individuele begeleiding, groepsbegeleiding en persoonlijke verzorging. Maar na drie maanden besluit ze te stoppen, omdat ze ontevreden is over de zorg. De beloofde dagbesteding blijft uit en de begeleiding laat volgens haar te wensen over. Ze heeft er nog steeds veel last van vertelt ze een paar maanden geleden aan Omroep Gelderland.

'Ik heb de poten onder mijn lijf gelopen voor haar'

Cok van den Heuvel van de Stichting Job Lanceer bestrijdt het verhaal van Kayleigh met klem. Volgens hem heeft hij juist hele intensieve zorg geleverd aan Kayleigh. Hij declareert per maand 3200 euro voor 86 uur individuele begeleiding. Voor groepsbegeleiding wordt 2300 euro per maand gedeclareerd.
Volgens de urendeclaraties zou Kayleigh met grote regelmaat op één dag twee dagdelen begeleiding in een groep hebben gehad en vier uur individuele begeleiding. Dat zouden dagen van zo'n 12 uur zorg zijn geweest.

'De groepsbegeleiding was niet meer dan koffie drinken'

Volgens Kayleigh kreeg ze echter slechts een paar keer per week individuele gesprekken van ongeveer een uur en was de groepsbegeleiding niet meer dan koffie drinken in de werkplaats van Job Lanceer waar andere cliënten aan brommers sleutelden. Het plan was dat Kayleigh als dagbesteding met dieren zou gaan werken, maar dat is er niet van gekomen.
Volgens Van den Heuvel heeft hij wel degelijk alle gedeclareerde uren zorg geleverd. 'Ik was vaak 12 uur per dag met haar bezig. Zelfs 's nachts werd ik opgeroepen. Koffie drinken is ook dagbesteding. In mijn brommerwerkplaats had ze contact met andere jongeren en dat is ook belangrijk. Ik was bezig om voor haar een veilige en stabiele omgeving te creëren. Volgens haar gebeurde er niets, maar voor mijn gevoel heb ik me de poten onder mijn lijf gelopen voor haar.'

Conclusie VGZ: fraude

Kayleigh weigert de rekeningen te betalen, maar uiteindelijk betaalt haar bewindvoerder onder haar protest alsnog. Maar als later de zorg moet worden verantwoord bij het zorgkantoor VGZ, gaat het zorgkantoor niet akkoord met het zorgplan. Er volgt een telefonische hoorzitting waarin Kayleigh haar verhaal doet aan VGZ. Deze komt in de afwijzingsbrief tot de volgende conclusie:
'Het zorgkantoor betreurt de situatie waar Kayleigh in terecht is gekomen en het feit dat ze slachtoffer is geworden van fraude c.q. oplichting. Wij zien echter geen aanleiding om het besluit te herzien. Het zorgkantoor is van mening dat er geen kwalitatief verantwoorde zorg is geleverd en daarom worden de verantwoorde kosten niet vergoed.' En dus moet Kayleigh zelf alle kosten terugbetalen.

'Ik ben geen pgb-cowboy'

Cok van den Heuvel is verbolgen over de conclusie van VGZ. 'Het zorgkantoor heeft mij nooit gehoord in dit verhaal. De conclusie is volledig gebaseerd op de beweringen van Kayleigh. Ik weet dat er pgb-cowboys bestaan die azen op de grote pgb-gelden van cliënten. Ik vind het een diepe belediging dat ik op deze manier neer wordt gezet als cowboy. Ik heb geen fraude gepleegd. Ik werk 100 uur per week en sta dag en nacht klaar voor mijn cliënten.'
De rechter deed vrijdag een poging om beide partijen dichter bij elkaar te krijgen. Maar Kayleigh is vastbesloten. 'De zorg is niet geleverd en ik vind dat ik daar als cliënt niet voor op moet draaien.'

Onderzoek VGZ

De rechter gaat verder onderzoek doen en ook zorgkantoor VGZ is ondertussen nog met een onderzoek bezig. VGZ heeft inmiddels besloten het inkopen van zorg door pgb-houders bij Stichting Job Lanceer in Tiel niet meer goed te keuren.
VGZ bevestigt dat het geen wenselijke situatie is als in geval van fraude de cliënt aansprakelijk wordt gesteld. 'Volgens de geldende wet- en regelgeving is het voor ons niet mogelijk om de zorgverlener van een budgethouder direct aan te spreken. Dit vinden wij een onwenselijke situatie en we zijn hier daarom ook over in gesprek met andere zorgkantoren en met het ministerie van VWS.'
VGZ heeft de vordering gedurende het onderzoek stilgelegd. De eindafrekening volgt als het onderzoek is afgerond.

Inspectierapporten

De rechter haalde ook de rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan. De inspectie is op dit moment bezig met een onderzoek naar Job Lanceer. Onlangs bleek uit de tweede rapportage dat Job Lanceer nog niet aan de wettelijke eisen voldoet.
Van den Heuvel verklaart aan de rechter dat de inspectie afgelopen donderdag op bezoek is geweest en dat alle punten inmiddels op orde zijn. Volgens Van den Heuvel was het een routinecontrole van de inspectie die elk bedrijf krijgt. 'Het gaat vooral om protocollen. Of je alles goed registreert en vastlegt. Daar had ik me in de afgelopen jaren inderdaad niet zo mee bezig gehouden. Als er incidenten zijn, dan kies ik er voor om de mensen eerst te helpen. De protocollen komen later wel. Maar nu heb ik alles op orde en zullen we het braafste jongetje van de klas zijn.'

Over Job Lanceer

Job Lanceer is in 2011 gestart en sinds 2013 officieel toegelaten als instelling voor persoonlijke verzorging en begeleiding. Bestuursvoorzitter van het bedrijf is Cok van den Heuvel. Hij biedt woonbegeleiding aan 22 jongeren en jongvolwassenen. Cliënten hebben stoornissen als ADHD, PDD-NOS, Asperger, maar kunnen ook zwaardere zorg nodig hebben.
Bijna alle cliënten krijgen dagbesteding bij de werkplaats voor brommer- en motortechniek van Van den Heuvel en worden door vier werknemers begeleid naar een zelfstandig leven. Hij werd voor zijn inzet voor de jongeren in 2012 nog benoemd tot Tielenaar van het Jaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!